magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
» Gazdálkodóknak » Magas Természeti Értékű Területek » Dévaványa és környéke MTÉT
Dévaványa és környéke MTÉT
 
Magas Természeti Értékű Területek
 
A hazai természetvédelmi törekvések törvényi rögzítésén és kijelölésén túl, annak területi lefedettségét kibővítendő, 2002-ben létrehozták az Érzékeny Természeti Területek rendszerét. Ezek a területek alapvetően azokat a kiemelt természeti vagy táji értékekkel jellemzett területeket foglalják magukba, melyek hatékony megmaradását, megőrzését, a területek használati mikéntjén keresztül is szükséges biztosítani.
 
A kijelöléseket az ország Európai Uniós csatlakozása is indokolta, megalapozta a természetvédelmi célú törekvések vidékfejlesztési programokon belüli támogatását. Ezeken az úgynevezett zonális területeken, az ott tevékenykedő gazdálkodók, az ott jellemző élővilágra specifikusan összeállított, de általában egy faj nevével fémjelzett, területhasználati megkötéseket tartalmazó előíráscsomagokra pályázhattak, pályázhatnak.
 
A elsőként "Érzékeny Természeti Terület"-nek (ÉTT), majd 2009-től "Magas Természeti Értékű Terület"-nek (MTÉT) nevezett, különböző természetvédelmi értékek megőrzésére lehatárolt területek a vidékfejlesztési programokhoz igazodva többszöri felülvizsgálaton mentek keresztül.
 
A várhatóan 2016-2020 közötti, az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetések rendszerébe ágyazott tematikus előíráscsoportok (korábban: előíráscsomagok) országosan is egyre nagyobb területeken pályázhatóak.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 2016-2020 között 3 Magas Természeti Értékű Terület működik:
 
1. Dévaványa és környéke MTÉT (9.2 számú a térképen)
2. Békés-Csanádi hát MTÉT (9.1 számú a térképen)
3. Kis-Sárrét MTÉT (9.3 számú a térképen).
 
 
 
 
 
 
 
1. Dévaványa és környéke MTÉT
 
 
 
 
Teljes terület: 84 036 ha
Támogatható terület: 75 088 ha
 
Érintett települések:
Bucsa
Dévaványa
Ecsegfalva
Füzesgyarmat
Gyomaendrőd
 Kertészsziget
Kisújszállás
Körösladány
Mezőtúr
Szeghalom
Túrkeve
 
 
A Berettyó és Körösvidék hordalékán kialakult Dévaványai-síkon elhelyezkedő Magas Természeti Értékű Területen szinte mindenhol megtalálhatók az egykori folyómedrek, morotvák, erek és az ezekből kiemelkedő szigetek maradványai. A terület a Hortobágy-Berettyó mellett elterülve, jellegét tekintve mentett ártéri táj, kiszárított és elszikesedett puszták és szántóföldek mozaikja.
Az MTÉT rendszer működtetésével a legfőbb cél a térségre jellemző változatos élőhely-szerkezet megtartása, és az ehhez kapcsolódó hagyományos gazdálkodási formák megőrzésének és elterjesztésének elősegítése. Az élőhelyek fejlesztése, élőhely-rekonstrukció érdekében a védett fajok számára kedvező vetésszerkezet és gyephasznosítási formák elterjedését támogatja a program.
 
A terület gazdag állatvilágnak ad otthont. A pusztai kaszálórétek jellemző fészkelő fajai a mezei pacsirta, a fürj, a réti fülesbagoly és a túzok. Jellegzetes füvespusztai fajok a bíbic, goda, piroslábú cankó. A ritkán előforduló padkás szikeseken szívesen fészkel az ugartyúk és a parlagi pityer. A száraz füves puszták, padkás szikesek nagy része az állattartás visszaszorultával gyomosodásnak indult, a gyepgazdálkodási előíráscsomagok e folyamat megállítását, visszafordítását célozzák.
 
Dévaványa térségében jelentős a szántó területek aránya, amelyek számos - jellegzetesen a kultúrterületekhez kötődő - védett és fokozottan védett madárfajnak nyújtanak táplálkozó, vagy fészkelőhelyet. Ezek közé tartozik a túzok, ugartyúk, hamvas rétihéja, parlagi sas, réti sas, kerecsensólyom, réti fülesbagoly, bíbic, magevő énekesmadarak közül a tengelic, zöldike, sordély.
 
A Csejti térségben vadászó kék vércse
 
A területen további előforduló fajok közül említésre méltó a barna rétihéja, egerészölyv, fehér gólya, kék vércse, nyári lúd, vörös vércse, szalakóta, barna kánya, gatyás ölyv.
 
Az ország túzokállományának mintegy 1/3-ad része él itt, jelentőségét tovább növeli az, hogy az itteni populáció Európa szerte az egyik legéleterősebb állománynak mondható.
 
 
 
 
 
 
 
Pályázható tematikus előíráscsoportok (TECS):
- MTÉT Túzokvédelmi szántó TECS (teljes MTÉT területen, kivéve MTÉT Kék vércse-védelmi szántó)
- MTÉT Kék vércse-védelmi szántó TECS
- MTÉT Túzokvédelmi gyep TECS (teljes MTÉT területen, kivéve MTÉT Alföldi madárvédelmi gyep)
- MTÉT Alföldi madárvédelmi gyep TECS
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2018. 05. 03. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design