magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Toportyánok üvöltése veri fel az Anna-liget csendjét
 
Ordít, mint a fába szorult féreg - tartja a mondás. Kevesen gondolnák, hogy ez a bizonyos hang az Anna-liget csendjét is megtöri olykor.
   
 
Az említett hang tulajdonosai nem mások, mint az aranysakálok vagy más néven nádi farkasok, akiket legtöbben Arany János Toldijából toportyánként ismerhetnek. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvason található Körösvölgyi Állatparkjában két aranysakál is bemutatásra kerül. Messze hangzó, szinte kísérteties vonyításuk még a Szarvas környéki határban élő nádi farkasokat is válaszra készteti olykor.
 
Ez a valaha őshonos ragadozó egy időben teljesen kipusztult hazánk területéről, s csak néhány évtizede kezdett ismét elterjedni. A hajdani területek visszahódítása olyannyira sikerült a faj számára, hogy mostanra létszáma erőteljesen növekszik. Az aranysakál, a szürke farkas szubtrópusi, kisebb testű rokona, aki javarészt rágcsálókkal táplálkozik, elejti a legyengült vagy beteg állatokat, ha kell falkában, a jó erőnlétben lévő vadra is vadászik. De jobbára mindig a legegyszerűbben megszerezhető táplálékforrást választja. Egyes vidékeken például dögevő. A nádi farkasok, akik hajdan az összefüggő nádrengetegek lakói voltak, páratlanul gazdag kommunikációval rendelkeznek. Többféle jelentéssel bíró hang is elkülöníthető náluk. A kifejezésformák terén a vonyítás vagy az üvöltés váltakozik az ugatással és a kaffogással. De hogy is jön ide a fába szorult féreg? Az aranysakál jelenlétét az ember sosem kedvelte, féltette tőle háziállatait. Az ellene fából eszkábált csapó csapdák használatakor egy-egy toportyánféreg (ahogy a népnyelv nevezte az aranysakált), ha beleszorult egy ilyen csapdába, bizony ordított, mint a fába szorult féreg. Szerencsére a Körösvölgyi Állatpark aranysakáljai nem ezért hallatják hangjukat, csupán ösztönösen kommunikálnak egymással. Utódnevelési időszakban ritkán üvöltenek, hogy ne árulják el a féltett kotorék helyét. Március 15-én ismét megnyitja kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvason található Körövölgyi Látogatóközpont és Állatparkja, így mindenkinek lehetősége lesz megszemlélni ezeket az izgalmas állatokat.
 
Részletek erre a linkre kattintva érhetőek el:
 
 
 
 
 
   
 
2017.03.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design