magyar english
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa
 
Föld Napja 2018
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
XV. Őszrózsa Természetvédelmi Vetélkedő - 2018
 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Keressen minket a Facebookon!
             
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Az első túzok kakas már készen áll a nászra Dévaványán
 
A túzokok szaporodási idejének, az úgynevezett túzokdürgésnek klasszikus időszaka az április, de a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a hétvégén már megfigyeltek egy násztáncot lejtő túzokkakast.
   
 
A dürgés időszakában a kakasok elfoglalják dürgőhelyeiket és megkezdik látványos táncukat. A KMNPI Réhelyi Látogatóközpontjában Magyarországon egyedülálló módon lehetőség van arra, hogy egy kilátóból, nagy számú túzokkakas nászviselkedését kövessék nyomon a látogatók.
 
A madarak már december óta készülnek a nászra: bajusztollakat növesztettek, nyaktollaikat pedig szürke színűről vörösre váltották. Kollégáink március 12-én, vasárnap figyelték meg az első dürgő madarat, amely 18 másik kakas társaságában már elfoglalta a dürgőhelyét. Tollazatát kibontotta, torokzacskóját felfújta, így próbált tetszelegni a tojómadarak előtt. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai fokozottan ügyelnek arra, hogy ebben az időszakban semmiféle emberi jelenlét ne zavarja meg a túzokok nászát.
 
Felhívjuk figyelmüket, hogy Igazgatóságunk a korábbi évekhez hasonlóan idén áprilisban is szervez túzok leseket Dévaványán. A részleteket a későbbiekben honlapunkon olvashatják majd, illetve a Réhelyi Látogatóközpont információs pultjánál és elérhetőségein (Tel: +36 66 483 083, +36 30 445 2409, e-mail: rehely@kmnp.hu) is kérhetnek tájékoztatást.
 
 
 
 
   
 
2017.03.15.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design