magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Virágzik a tavaszi hérics
 
Az igazi ritkaságnak számító volgamenti hérics után a napokban a tavaszi héricsek első példányai is kibontották sárga virágaikat a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin.
   
 
A védett tavaszi hérics és a fokozottan védett volgamenti hérics külső megjelenése sok hasonlóságot mutat, de ha alaposabban megnézzük, jól megkülönböztethetők egymástól. A tavaszi nagyobb termetű és a virágja is nagyobb, levele pedig világosabb zöld és keskenyebb levélsallangú. Először a volgamenti hérics virágzik, majd mintegy két héttel később, március elején a tavaszi is kibontja szirmait. A tavaszi hérics terméskocsánya felálló, míg a volgamentinek bókoló, szinte a földig hajol.
 
Magyarországon a tavaszi hérics pusztafüves lejtőkön, sziklagyepekben, homoki- és löszgyepekben, karsztbokorerdőkben fordul elő, a Dél-Tiszántúlon ritkaságnak számít, itt löszgyepekben él. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Csanádi pusztákhoz tartozó Királyhegyesi-pusztán van a legnagyobb, mintegy négyezer tőből álló állománya. A Kígyósi-pusztán több mint 100 virágzó tő él az Apáti-út mellett. A fokozottan védett Tatársánci ősgyepben több, mint 50 tő fordul elő, nem védett területen pedig Kakasszéken néhány 100 tő virágzik.
 
Az első példányok a napokban bontották ki virágaikat, de a virágzás csúcsidőszaka csak március végén, április elején várható. Virágzás után nem szárad el olyan hamar, mint a volgamenti hérics, levelei még az őszi időszakban is üde zöldek.
 
 
 
 
   
 
2017.03.17.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design