magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Hét éve kibocsátott túzokot láttunk viszont Dévaványán
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy 2010-ben jelölt túzokot fedeztek fel a napokban Dévaványa térségében. Ez a megfigyelés is bizonyítja, hogy az általunk alkalmazott repatriációs módszer eredményes.
   
 
A túzokvédelmi tevékenység ma már elsősorban arra koncentrál, hogy a faj egyedeit természetes élőhelyi környezetükben tudjuk megvédeni, azaz biztosítsuk számukra a nyugalmas, tágas dürgőhelyeket, a megfelelő fészkelőhelyeket. Ráadásul mindezt olyan környezetben, ahol a vadászható szőrmés és szárnyas ragadozók gyérítésével elő tudjuk segíteni a még jobb költési sikert.
 
Mindezen törekvések ellenére óhatatlan, hogy a félénkebb tojók valamilyen okból esetleg elhagyják a fészküket. Ilyenkor a megtalált tojások a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson keltetőgépbe kerülnek, ahol mesterséges körülmények között kelnek ki majd nevelkednek fel a fiókák. Később a már majdnem anyányi fiatal madarak egy repatriációs program keretében kerülnek vissza a szabad természeti környezetbe, vad társaik közé.
 
Annak érdekében, hogy a Túzokvédelmi Állomáson felnevelt fiókák későbbi életét nyomon tudjuk követni, egy három színből álló műanyag gyűrűvel jelöljük meg őket. A színes gyűrűk akár 500-800 méteres távolságból is lehetővé teszik a madarak egyedi azonosítását. Munkatársaink ilyen szempontból is rendszeresen figyelik a túzokcsapatokat. A napokban egy olyan tojómadárra bukkantunk, amely még 2010-ben kapott jelölőgyűrűt. Ez a madár tehát a születése utáni mintegy négy hónapig tartó emberi gondoskodás után már több mint hat évet megélt önállóan a szabad természetben. Mivel a tojók 2-3 éves korukban ivaréretté válhatnak, így lehetséges, hogy ez a madár már utódokat is nevelt.
 
A most megfigyelt túzok az egyik legidősebb azok közül, amelyeket eddig visszafigyeltünk. A szakemberek számára egy ilyen korú madár visszafigyelése azért rendkívül fontos, mert bizonyítja, hogy a Dévaványán alkalmazott repatriációs módszer alkalmas arra, hogy a kirepült madarak teljes értékű tagjai lehessenek a túzoktársadalomnak.
 
 
 
   
 
2017.03.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design