magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Erdei salátáskertben csipegettünk
 
Népes csapattal indultunk útnak április 9-én az „Erdei salátáskert” túrára, melynek helyszínéül a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kígyósi-tanösvény szolgált.
   
 
A hosszú tél után ilyenkor már mindenki éhezik a zöld salátákra, s szerettük volna megmutatni, hogy ehető, finom saláta-alapanyagokat nemcsak a konyhakertben, hanem a szabad természetben is találhatunk.
 
A kirándulásra a megye különböző településeiről (Békéscsabáról, Gyuláról, Orosházáról, Szarvasról és Szabadkígyósról) összesen hatvanegyen jöttek el. A Kígyósi Nagyerdő tanösvényén haladtunk végig, ismerkedve annak tavaszi arcával. Mivel már az énekesmadarak is megérkeztek, így népes csapatunk útját végig madárdal kísérte. A tartós szárazság miatt gombákat nem láttunk ugyan, de a lágyszárú növények már gazdagon burjánzottak, ezekből kóstolgattunk – természetesen csak az ehető fajokat.
 
Legnagyobb népszerűségnek az enyhén hagymaízű kányazsombor és a zamatos turbolya örvendett, s megkóstoltuk a vadsnidling néven is ismert kígyóhagymát. Érdekes ízeket is megtapasztalhattak a résztvevők: a kereklevelű repkény például fűszeres, a gyermekláncfű kesernyés, a kontyvirág pedig kifejezetten szúrós ízű, így az nem igazán való a zöldsalátákba.
 
Természetesen felhívtuk a figyelmet arra, hogy felelőtlenül, kellő ismeret hiányában senki ne gyűjtsön növényeket, mivel az ehetőeknek mérgező párjuk is lehet, így könnyen összetéveszthetők.
 
 
 
 
 
   
 
2017.04.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design