magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Szerelmi táncot járnak a túzokkakasok
 
Magyarország egyik legnagyobb túzokállománya a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él. A napokban megkezdődött látványos szerelmi táncuk, a túzokdürgés.
   
 
A dürgés egy jelzés a kakasok részéről a tojók felé arról, hogy párzásra készek. Bonyolult táncukkal a párosodás reményében magukhoz szeretnék csalogatni a tojókat. Ilyenkor a kakas a szárnyait leereszti és kifordítja, nyakát hátrahajtja és a torokzacskójába 5-6 liter levegőt pumpál. Farktollait a hátára borítja, s így az egyszerű, szürke-barna-fekete mintás túzoktest egy lassan kinyíló fehér rózsához válik hasonlóvá.
 
Az élénkzöld tavaszi pusztán a tojók könnyen felfigyelnek ezekre a fehér foltokra, és amikor érzik párosodási késztetésüket, akkor megkeresik a számukra legimpozánsabb kakast. Nagyon fontos, hogy a klasszikus, évről-évre használt dürgőhelyeken megfelelő nyugalom, háborítatlanság legyen, mivel így tudnak biztonságosan találkozni a párosodás reményében a tojók és a kakasok.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park mindhárom túzokos területén (Dévaványa térsége, Csanádi puszták, Kis-Sárrét) javában tart a túzokdürgés. E különleges tavaszi látványosságot mindhárom helyen szakvezető kíséretével tekinthetik meg a látogatók. Ezen alkalmakkor nagy nagyítású spektívek segítségével figyelhetik meg az egyébként szabad szemmel alig látható dürgési folyamatot. A túzok félénk, óvatos madár, nem szereti az ember közelségét, rendszerint az utaktól, településektől távol éli az életét, de Igazgatóságunk ebben az időszakban tudja biztosítani a megfigyelés lehetőségét megfelelő technikai felszereléssel, a madarak zavarása nélkül.
 
A dürgés hajnali 5 órától nagyjából 10 óráig, délután pedig 16.00 – 20.00 óra között figyelhető meg. A szakvezetéses túrákról bővebb információkat honlapunkon (www.kmnp.hu) találnak.
 
 
 
 
 
 
   
 
2017.04.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design