magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Mágor-pusztán túráztunk
 
Egyebek mellett a barna rétihéják látványos nászrepülését is megfigyelhették mindazok, akik részt vettek április 8-án a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Mágor-pusztai szakvezetéses túrán.
   
 
Lelkes kis csapatunk tagjai között többségében voltak a vésztőiek, de érkeztek résztvevők Dévaványáról, Gyuláról és Békéscsabáról is. Utunk először a közeli Natura 2000-es területekre vezetett, ahol a túzokokat próbáltuk becserkészni. Sikerült is tíz példányt megfigyelnünk.
 
Ezután a Mágor-pusztára mentünk, ahol legnagyobb attrakciónak a ritka ragadozó madarak megfigyelése bizonyult. Láttunk kerecsensólymot, rétisast és parlagi sast. Több alkalommal megfigyelhettük a barna réti héják látványos nászrepülését, s meglátogattuk a mesterséges odútelepet, ahol a vörös vércsék már javában foglalták a fészkeket. A túra során egy pocokra vadászó rókát is megfigyeltünk.
 
A csapadékhiány miatt mostanra nagyon kevés vízfolt maradt a Mágor-pusztán, ezért megritkultak a parti madarak is. Láttunk bíbiceket, nagy godákat és piroslábú cankókat, melyek már a költéshez készülődnek. A récék közül böjti és tőkés récék kerestek táplálékot a mélyebben fekvő zsombékos tocsogókban. Az énekesmadarak közül viszonylag nagy létszámban voltak mezei pacsirták, melyek végigkísértek bennünket utunkon.
 
A GPS-adatok alapján a túra során több mint 10 km-t gyalogoltunk, így mindannyian kellemesen elfáradtunk.
 
 
 
 
 
 
   
 
2017.04.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design