magyar english
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa
 
Föld Napja 2018
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
XV. Őszrózsa Természetvédelmi Vetélkedő - 2018
 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Keressen minket a Facebookon!
             
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Botanikai és madarász túrák a Lófogó-érnél
 
Április végén, május elején két alkalommal is botanikai és madarász túrára várjuk a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Parkba, a Kardoskúti Fehér-tó közelében található Lófogó-érhez.
   
 
Az első túra időpontja április 29. (szombat). Az érdeklődőket reggel 7.00 órára várjuk a KMNPI Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepének bejárójánál, a Lófogó-ér melletti kilátónál (GPS-koordináta: É 46°28 ́43,41” K 20°37 ́25,62”). A második túrát május 13-án, szombaton ugyanitt tartjuk. Aki mindkét alkalommal eljön, az megfigyelheti, hogy a tavaszi időszakban két hét alatt milyen nagy változásokra képes a növény- és madárvilág.
 
Ebben az időszakban a pusztában virágzásnak indulnak már a növények, de a madarak még a fészkelés elején lesznek. Minden bizonnyal láthatunk majd récéket, nagy kócsagokat, bíbiceket, nagy godákat, piroslábú cankókat, gólyatöcsöket és sárszalonkákat. Az énekes madarak közül számíthatunk sárga billegetőre, hantmadárra, mezei pacsirtára. Mivel túránk során nádasokat is érintünk, így meghallgathatjuk a nádi énekesek (foltos, énekes és cserregő nádiposzáták, nádi tücsökmadarak és nádirigók) trilláit is. A közeli gémtelepen a nagy kócsagok tojói már a fészkeken ülnek majd, miközben párjuk a környező gyepeken, vízállásokon, szikes tavakon táplálék után kutat. Költésben lesznek a bölömbikák, s reményeink szerint látunk vörös és kanalasgémeket, s addigra talán megérkeznek már az első kis kócsagok és bakcsók is.
 
Ami a növényvilágot illeti, április végén, május elején már jó néhány pusztai faj (villás boglárka, kamilla, felemás zsázsa) és vakszikes faj (bárányparéj, veresnadrág csenkesz, réti ecsetpázsit) virágzásban lesz. A vízborítástól függően kétéltűekre (vöröshasú unkákra, tarajos gőtékre) is számíthatunk.
 
Mivel a túrákat a KMNPI Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepe mellett tartjuk, így a résztvevőknek természetesen lehetőségük nyílik egészen közelről megfigyelni az itt tartott régi magyar háziállatokat. A legelésző cigája és rackanyájról s a magyar szürkemarha gulyáról kitűnő képeket is készíthetnek a fotózás szerelmesei.
 
A túra tervezett időtartama 4-5 óra, a táv 6-7 kilométer. Kérjük, hogy az időjárásnak megfelelő öltözéket (esőkabátot, túracipőt), valamint élelmet és ivóvizet hozzanak magukkal. További információkat Kotymán László természetvédelmi tájegységvezetőtől kérhetnek a 06-30/475-1770-es telefonszámon.
 
 
 
 
 
   
 
2017.04.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design