magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Átvizsgált költőládák várják a kék vércséket és a szalakótákat Cserebökényben
 
A Körös-Maros Nemzeti Park minden részterületén, így Cserebökényben is a költési időszak előtt átvizsgáltuk a kék vércsék és a szalakóták számára kihelyezett mesterséges költőládákat és elvégeztük a szükséges javításokat.
   
 
A fészkelési lehetőség biztosítása érdekében, figyelembe véve a segíteni kívánt madárfajok igényeit, már hosszú évek óta C- és D-típusú odúkat helyezünk ki a területen. A nagyméretű, nyitottabb, C-típusú költőládákat elsősorban a kék vércsék, a nagyobb alapterületű és röpnyílású, D-típusú odúkat pedig főként a szalakóták részére helyeztük ki. Az odúk állapotát minden évben ellenőrizni kell.
 
A vércseládákat március közepéig kitakarítottuk, elvégeztük rajtuk a szükséges javításokat, karbantartásokat, majd szénából fészket alakítottunk ki bennük. A sólyomfélékre jellemzően a vércsék nem építenek fészket, hanem a varjúfélékét foglalják el. A természetes fészek azonban kevés, ezért van szükség mesterséges odúkra.
 
A Cserebökényi pusztán öt telepen összesen 215 vércseláda várja a dél-afrikai szavannákról hamarosan visszatérő kék vércséket. Hollétükről is vannak információink: április elején a korábban Romániában műholdas jeladóval ellátott három kék vércse Angolából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Nigériából küldött jeleket. Időközben hat költőládában már március közepén erdei fülesbaglyok kezdtek költésbe, néhányban pedig vörös vércsék rakták le tojásaikat. Az egyik telepen nyolc pár csóka is költésre készülődik, sőt két vetési varjú is megjelent.
 
A D-típusú szalakótaodúk költés előtti előkészítését április első hétvégéjén fejeztük be. Tavaly ősszel 43 darab felújítást igénylő odút vettünk le. A szükséges javításokat, a zsanércserét, a lemeztető-borítást és a fakezelést elvégeztük, majd ezt követően visszahelyeztük az odúkat.
 
A fás területek visszaszorulása miatt a szalakóták természetes költési helyéül szolgáló zöld küllők és fekete harkályok által vájt odúk száma csökkent, ezért van szükség mesterséges odúkra. A Cserebökényi pusztán 2016-ban 112 pár szalakóta költött, közülük 109 mesterséges, D-típusú odúban.
 
A visszatérő szalakótákat 200 odú várja. Április elején a három működő műholdas jeladóval Magyarországon jelölt szalakóta Tanzánia és Kenya határán tartózkodott. Az első példányok hamarosan megérkeznek és reményeink szerint sikeresen költenek majd.
 
 
 
 
   
 
2017.04.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design