magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Költéshez készülődnek a foglyok
 
Hazánk más tájaihoz hasonlóan a Körös-Maros Nemzeti Park területén is igen csekély a fogolyállomány. Az elmúlt időszakban azonban már megfigyeltünk néhány, fészkelésre készülődő párt.
   
 
A tyúkfélék közé tartozó fogoly a két világháború közötti időszakban élte virágkorát Magyarországon. Az 1940/41-es rendkívül kemény tél azonban töredékére apasztotta az állományt. Később a nagyüzemi mezőgazdálkodásra jellemző táblásítás és a kemikáliák túlzott használata még jobban megnehezítette a foglyok életét. A fiatal csibék ugyanis kizárólag rovarokkal táplálkoznak, változatos rovarvilág azonban csak a kemikáliáktól mentes, kisparcellás gazdálkodásra jellemző.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai Ilyen kisparcellás gazdálkodással próbálják elősegíteni az állomány gyarapodását a Dél-Alföld védett területein. Egyelőre azonban a siker még várat magára, aminek egyik oka valószínűleg az, hogy a foglyok egy életre választanak párt maguknak, de mindig más csapatból, nem a sajátjukból. Életüket viszonylag kis területeken élik, s mivel a közelben nincsenek más csapatok, így nincs lehetőségük a családalapításra.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park védett területein az elmúlt napokban már megfigyeltünk költésre készülődő foglyokat. A Vásárhelyi-pusztán két pár keresett magának fészkelőhelyet a mezsgyék mellett, a Kígyósi-pusztán pedig egy pár került szem elé. Dévaványa környékén szintén élnek foglyok a védett területeken, de egyelőre itt még nem hallatszik a kakasok cserregő hangja. Tavaly hat megfigyelés volt a térségben, de csupán két fészekrakó családról tudtunk. A Csanádi pusztákon is ritka vendég a fogoly, csupán Kopáncson él néhány pár, őket idén még nem sikerült megfigyelnünk.
 
 
 
   
 
2017.04.21.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design