magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Elfogadták a pótszülők a vándorsólyom fiókát
 
Sikerült pótszülőket találni annak a vándorsólyom fiókának, amely mentett tojásból kelt ki április 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán.
   
 
A tojó ivarú fióka a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz került vissza, ahonnan annak idején a mentett tojást ideszállították. Az ottani természetvédelmi őrszolgálat már korábban felmérést készített, ugyanis csak olyan fészek jöhetett szóba, amelyben legfeljebb kettő, hasonló korú fióka van. Sikerült egyfiókás fészekaljat találniuk.
 
Igazgatóságunk munkatársa május 11-én, csütörtökön elszállította a 12 napos fiókát a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz. A helyileg illetékes természetvédelmi őrrel együtt leereszkedtek a sziklafal mentén a vándorsólyom-fészekhez és az abban lévő fióka mellé behelyezték az általunk nevelt fiókát. A két apró madár nem teljesen egykorú, az ottani mintegy 10 nappal idősebb a mienknél, ez azonban még nem kritikus korkülönbség.
 
Hamar bebizonyosodott, hogy az akció sikeres volt. A két szakember a fióka fészekbe helyezése után a szemközti sziklafalról figyelte, hogyan reagálnak a pótszülők. Rövid időn belül a fészekre repültek és az általunk nevelt fiókát azonnal etetni és melegíteni kezdték. Az adoptáció tehát sikeres volt.
 
A vándorsólymok 50 napos koruk tájékán repülnek ki a fészekből. Előtte azonban jelölőgyűrűt kapnak, így bízunk benne, hogy később is hallunk majd jó híreket a Dévaványán keltetett fiókáról.
 
 
 
 
   
 
2017.05.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design