magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A fagyosszentek madarait hallgattuk a Bélmegyeri Fáspusztán
 
A fagyosszentekhez kapcsolódó „Bonifác madarásztúrát” szerveztünk május 14-én, vasárnap a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Bélmegyeri Fáspusztán.
   
 
Az időjárás egyáltalán nem volt fagyos, így szép napsütésben tehettük meg a mintegy tíz kilométeres távot. Tizenheten indultunk útnak, s először a védett terület erdején haladunk keresztül. Ritkaságnak számító, különleges madarakra nem bukkantunk ugyan, de a tavaszi madárdalos erdő így is elvarázsolt bennünket.
 
Minden irányból fülemülék, barátposzáták, fekete rigók és sárgarigók hangja csendült fel. A túra résztvevői megpróbálták felismerni a megszólalók hangját. A rutinos madarászoknak ez természetesen könnyebben sikerült, mint a laikusoknak. Közben a határozókönyvet is lapozgattuk, hogy a szemünk elé kerülő madarakat megpróbáljuk lajstromba venni. Egyebek mellett tövisszúró gébics, egerészölyv és sordély is felkerült a megfigyelési listánkra.
 
Természetesen a terület növényritkaságait is megtekintettük. Az erdei tisztásokon a fátyolos nőszirom éppen bimbózó hajtásaira bukkantunk, s találtunk sziki őszirózsa-mezőket és sziki kocsordokat is. Utóbbiak a nagy szikibagolylepke tápnövényei. Az itteni védett terület egyik igazi ritkaságának, a sziki lórumnak a leveleit is felfedeztük.
 
Az erdőszéli bokrosokat elhagyva a Fáspusztán folytattuk utunkat, ahol páratlan tájkép fogadott bennünket. Addigra már felszáradt a hajnali harmat, így kényelmesen tehettünk egy nagy sétát. Közben tapasztaltuk, hogy a nemzeti park igazgatóság által végzett magvetéses csemetenevelés eredményes volt: némelyik fiatal tölgy már 3-4 méteresre megnőtt.
 
Keresztül gyalogoltunk a Fás-pusztán, majd újabb erdei élőhely következett, ahol megnéztünk egy szürkegémtelepet, természetesen kellő távolságból, hogy ne zavarjuk a fiókanevelést illetve az esetleges kotlást. A szürke gémek a magas ágak rejtekében építették meg fészkeiket – némelyikből már apró fiókák is kikandikáltak.
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2017.05.17.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design