magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Virágzó pusztában és fészkelő partimadarakban gyönyörködtünk a Lófogó-érnél
 
Április 29-én és május 13-án is szerveztünk botanikai és madarász túrát a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén található Lófogó-ér környékén. A két alkalmon összesen 52-en vettek részt.
   
 
A hét kilométeres túrák keretében a szikes, fátlan puszta élőhelyeit (mocsarakat, szikes tavakat, szikes mocsarakat és legeltetett gyepeket) szemléltük meg.
 
Mivel a térségben ebben az időszakban kevés volt a vízfelszín, így a madárvilág néhány pontra összpontosult, ami megkönnyítette a megfigyelésüket. Összesen mintegy 35 madárfajt láttunk. Második túránk során már a kései vonulók közé tartozó tövisszúró gébicsek, kis őrgébicsek és kakukkok is felbukkantak.
 
A növényvilág gazdag látnivalót kínált: láttunk farkas kutyatejet, villás boglárkát, útszéli zsázsát, felemás zsázsát, s a parlagterületek környékén néhány pipacs is virágzott már. A löszgyepnövények között szép számban láttunk kakukkfüvet és osztrák zsályát.
 
A pusztán sétálva őzek, mezei nyulak és fácánok is szemünk elé kerültek. A vízfoltokon vöröshasú unkákat figyeltünk meg. Természetesen Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepünk régi magyar háziállatait is felhajtottuk a túra időpontjában, így a résztvevők közelebbről megnézhették és lefotózhatták a szürkemarhákat, cigája és racka juhokat.
 
Mindkét alkalommal kellemes kirándulóidőben volt részünk. Utunk során két kilátót érintettünk, így a magasból is megcsodálhattuk a virágzó pusztát. Érdekesség, hogy a túra legfiatalabb résztvevője mindössze nyolc hónapos, a legidősebb pedig 76 éves volt.
 
 
 
 
 
   
 
2017.05.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design