magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Tiétek a liget - Gyermeknap az Állatparkban

 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
KVLKÁP
Rendkívüli árasztás a Kivágási-legelőn
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, az aszályos időjárás miatt a közelmúltban rendkívüli árasztást hajtottunk végre a Kivágási-legelőn. A víz azonnal odavonzotta a madarakat.
   
 
A Kivágási-legelőt minden ősszel rendszeresen feltöltjük, elárasztjuk. Nyári időszakban azonban ez most fordult elő először. Azért volt rá szükség, mert a térségben a legtöbb vizes élőhely, mocsár kiszáradt, a közeli halastavakon pedig magas, nyári üzemű vízállás van, így a gázlómadaraknak alig maradt sekélyvizes táplálkozó területük.
 
A beavatkozásnak köszönhetően a már éppen kiszáradás alatt lévő legelőn mintegy 20 hektáron alakult ki 20-25 centiméteres vízborítás. A madarak hamar birtokukba vették a területet. Legnagyobb számban a gázlómadarak (nagy kócsagok, szürke gémek, kis kócsagok, kanalasgémek) jelentek meg, de sok fehér gólya is kutat táplálék után a sekély vízben. Néhány fekete gólya szintén felbukkant, a parti madarak közül pedig megjelentek már a bíbicek, nagy godák és gólyatöcsök. Szintén nagy számban vannak jelen a nyári ludak és a már vedléshez készülődő récék is – elsősorban tőkés, böjti és kanalas récéket figyeltünk meg az elárasztott területen.
 
A sekély vízben apró ivadékhalak, ebihalak, békák és különböző vízi gerinctelenek vannak, ezeket fogyasztják a madarak.
 
Az árasztás hatására a növényvilág is zöldebbé vált. A Kivágási-legelő ad otthont a Körös-Maros Nemzeti Park legnagyobb kisfészkű aszat állományának (15-16 ezer tő), amely Natura 2000 jelölőfaj.
 
 
 
 
   
 
2017.07.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design