magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Tiétek a liget - Gyermeknap az Állatparkban

 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
KVLKÁP
Rekordszámban költenek szalakóták Cserebökényben
 
Hazánk egyik legerősebb szalakóta-állománya a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén található. Idén a szokásosnál is több pár kezdett itt költésbe.
   
 
A szalakóták május elején érkeztek vissza dél- és közép-afrikai telelőterületeikről. A párok egyből elfoglalták költőhelyeiket, revírjeiket és megkezdték násztevékenységüket. Az első tojásokat május közepétől rakták le. A fő tojásrakási időszak május végére, június elejére esett, de ezt követően is történtek tojásrakások.
 
A Cserebökényi-puszták madárvédelmi területen kihelyezett szalakótaodúkat június végén, július első napjaiban átfogóan végignéztük. Minden odúhoz felmentünk és ellenőriztük a költést. A 195 mesterséges odúból 134-ben szalakótaköltést találtunk. A fiókák túlnyomó többsége az ellenőrzés időszakában tollasodott, de előfordultak kirepülés előtti fejlettségű fiókák is. Húsz odúban még tojásokon ültek a szülők, több helyen az ellenőrzés időszakában keltek a fiókák. A kedvező viszonyokat mutatja, hogy 5 odúban hatfiókás és 37 odúban ötfiókás fészekalj került elő. A faj átlagosan 4-5 tojást rak, de ennél kevesebb fióka kelhet ki.
 
Jellemző volt a fészekaljakon belül a fiókák orgonasípszerű fejlettsége. A tollas fiókák mellett tokosak és szinte kopaszok is előfordultak. Megfigyeltük, hogy az erősebb fiókák ütötték a gyengébbeket azért, hogy ők jussanak előbb táplálékhoz.
 
A természetes odúk felmérése még folyamatban van. Az előzetes vizsgálatok szerint Cserebökény térségében 2017-ben összesen (tehát a mesterséges és a természetes odúkban együttvéve) 140 pár szalakóta költött. Ez az előző évhez képest 28-al több költőpárt jelent.
 
Aki szeretné megcsodálni ezeket a trópusok színvilágára emlékeztető, égszínkék, gesztenyebarna, lila és fekete színekben pompázó madarat, az látogasson el a Cserebökényi-pusztákra. Rövidesen kezdődik a fiókák kirepülése, ekkor a pusztát benépesítik a szárnypróbálgató szalakóták.
 
 
Fotó: Őze Péter
 
Fotó: Őze Péter
 
Fotó: Őze Péter
 
Fotó: Őze Péter
 
Fotó: Őze Péter
 
Fotó: Őze Péter
   
 
2017.07.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design