magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Tiétek a liget - Gyermeknap az Állatparkban

 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
KVLKÁP
Visszahelyeztük a fészekbe a kiesett parlagi sasfiókát
 
Gyűrűzés közben bukkantunk rá egy fészekből kiesett parlagi sasfiókára a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén.
   
 
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival együtt június 22-én végeztek parlagi sasfióka gyűrűzést Cserebökény térségében. A munkálatok közben az egyik fészek alatt egy jól fejlett parlagi sasfiókára bukkantak. A fészket egy kimagasló fehérnyár koronájában, kiseső oldalágra építették a szülők. Két fióka nevelkedett benne, de a korábban biztonságos otthon valamilyen ok miatt megbillent, így eshetett ki az egyikfióka.
 
A repülni nem tudó fiatal madarat a szülők a földön nem tudják hatékonyan védelmezni, így az védtelen a szőrmés ragadozókkal szemben. Éppen ezért a gyűrűzést követően a fiókát visszahelyeztük a fészekbe. Ezt követően rendszeresen ellenőriztük a fészket és örömmel állapítottuk meg, hogy a fiókák két hét elteltével is a fészekben voltak. Így most már biztosan megmenekültek, mivel elérték a röpképes kort.
 
Cserebökény térségében 11 fészekben összesen 22 fiókát gyűrűztek meg az MME munkatársai. A jól fejlett fiókák 5-8 hetesek voltak. Három fészekben három-, ötben kettő, háromban pedig egyfiókás fészekalj volt.
 
 
 
Fotó: Harsányi Dezső
   
 
2017.07.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design