magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Tiétek a liget - Gyermeknap az Állatparkban

 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
KVLKÁP
A túzokok is kicserélik pompás tollazatukat
 
Nyáron a Körös-Maros Nemzeti Parkban élő túzokok is levetik előző évi tollruhájukat. A vedlés náluk fokozatosan zajlik, így mindvégig megőrzik röpképességüket.
   
 
Először – június közepétől – a nagyobb karevezőket dobják le, majd a kormánytollakat. Az elhullajtott tollak helyére gyorsan újak nőnek. Ezzel párhuzamosan a fedőtollaikat is lecserélik. A túzokoknál nincs lohosodás (mint például a récéknél), így ők folyamatosan megőrzik röpképességüket. A vedlési időszak október közepéig befejeződik.
 
A túzokfiókák mostanra már szépen felcseperedtek. A fiókás tojók külön csapatot alkotva nevelik utódaikat a pusztában. Azok a tojómadarak, melyeknek sikertelen volt a költésük, a kóborló, fiatal, ivaréretlen madarakhoz csatlakoznak, velük alkotnak kisebb-nagyobb csapatokat. A kakasok a dürgési időszak végén szintén külön csapatba verődnek, nem vegyülnek a tojókkal. Csak a téli időszakban jellemző, hogy ismét vegyes, nagyobb csapatok alakulnak ki.
 
Nyáron a túzokok szívesen tartózkodnak a mezőgazdasági területek szélein, csatornáin. A szegélyhatás miatt itt dúsabb a táplálék és a csatornában lévő víznek köszönhetően a harmat is bőséges. Gyakran csupán a harmat és a zsenge hajtások is elegendőek számukra a folyadékpótláshoz. Táplálékuk főleg apró rovarokból, zsenge növényhajtásokból áll. Nagy hőség idején szívesen keresik fel a kukorica- és a napraforgótáblákat. Itt nemcsak árnyékot, hanem bőséges rovarfelhozatalt is találnak.
 
 
 
 
   
 
2017.07.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design