magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Tiétek a liget - Gyermeknap az Állatparkban

 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
KVLKÁP
Hamvas rétihéják költenek a Kis-Sárréten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területein kis számban ugyan, de rendszeresen költenek hamvas rétihéják. Így van ez a Kis-Sárréten is, ahol a szokásos egy pár helyett idén már két pár rakott fészket. A felnőtt madarak mindkét revírben rendszeresen hordják a táplálékot a fiókáknak.
   
 
A Kis-Sárréten a hamvas rétihéja többnyire természetes élőhelyet - zsombékos gyepet, friss erdőfelújítást - választ magának költőhelyül.
 
Fokozottan védett fajról lévén szó, a költés feltételezése esetén is értesítjük a gazdát és felvesszük a kapcsolatot a vadászatra jogosult vadásztársasággal. Szerencsére mind a vadászatra jogosultak, mind a gazdák részéről kedvező együttműködési szándékot tapasztaltunk.
 
A hamvas rétihéja magyarországi költőállományát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei 60-80 párra becsülik. Elsősorban a sík vidékeken költ, gyakran választ költőhelyül őszi búzát, őszi árpát. Későn költő fajról lévén szó, az aratások alkalmával a fészekalj veszélybe kerülhet, ezért célszerű minden esetben, amikor feltételezett költés van, egyeztetni a gazdálkodókkal.
 
 
 
 
   
 
2017.07.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design