magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Tiétek a liget - Gyermeknap az Állatparkban

 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
KVLKÁP
Megkedvelték a parlagi sasok a Kígyósi-pusztát
 
Évről-évre egyre több parlagi sas költ a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Idén először a védett területen is sikeres költést regisztráltunk.
   
 
Tavasszal minden korábbinál több, összesen 10 pár rakott fészket, de végül csak ötnél bizonyult sikeresnek a költés. Egy pár már fészekrakás közben elhagyta a területet, egy fészket a vihar sodort le, három esetben pedig egyéb zavaró tényezők miatt hiúsult meg a költés. Öt pár azonban sikeresen felnevelte fiókáit. Két fészekben kettő, háromban pedig egy-egy fiatal sas cseperedett fel.
 
Nagy örömünkre szolgál, hogy a Kígyósi-puszta védett területén, ahol már negyedik éve próbálkoztak költéssel a parlagi sasok, idén végre sikeres költést regisztrálhattunk. Egy idősebb pár két fiókát nevelt fel itt. Érdekesség, hogy a védett területen belül a parlagi sasok fészkétől mintegy 700 méterre egy rétisas-fészek is van, melyben szintén sikeres volt a költés. A kisméretű és zavarásoktól sem mentes védett területen ez nagyon szép eredménynek számít.
 
A Kígyósi-pusztán, főleg annak délebbi részein felfutóban van a hörcsögállomány, így a sasok főleg ezzel a rágcsálóval etetik fiókáikat.
 
 
 
 
   
 
2017.07.17.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design