magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Szünidei Állatmustra
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Hajnal a Maroson
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság egyik fontos feladata a kezelésében lévő természetvédelmi területek állapotának folyamatos nyomon követése. A Maros folyón ez elsősorban vízi, csónakos bejárások keretében történik.
   
 
Az Igazgatóság szakemberei a vízi bejárásokat a hajnali órákban végzik. Nyáron általában pirkadatkor szállnak csónakba, hogy adatokat gyűjtsenek a vízfelület és az élővilág állapotáról. Azért szükséges ilyen korai időpontot választani, mert ilyenkor még aktívabban énekelnek a madarak és általában szélcsend van, ezért jobban hallhatók az élővilág hangjai.
 
A hajnali bejárások alkalmával jó eséllyel összefuthatunk a Maroson élő hódokkal. Fejünk felett időnként elrepül egy-egy rétisas. A parton szürke gémek álldogálnak, a vízbe nyúló ágakon, gyökereken jégmadarak ücsörögnek. Ha kihúzunk egy faágat, akkor megpillanthatjuk rajta a szitakötők lárváit és a fölfelé kapaszkodó karmosbogarakat. Gyakran előfordul, hogy a hűvös levegőben párafüggöny képződik a víz felett. A felkelő nap átsüt a fák ágai között, s a párafüggönyön keresztül aranyszínűre festi a partot.
 
Ahogy melegszik az idő, egyre inkább elhallgatnak a madarak, elkezdenek viszont repkedni a szitakötők. Egyes példányaik a partmenti ágakon ülnek, mások a folyó fölött járőrözve lesik a prédájukat. A parthoz közeli részeken megjelennek a színes lepkék. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan egyre csendesebbé, mozdulatlanabbá válik a táj.
 
 
 
 
   
 
2017.08.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design