magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Szünidei Állatmustra
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Életben maradni a forróságban – furcsaságok a madárvilágban
 
A nyári forróság, az aszály és a rágcsálóhiány több madárfajnál is a szokásostól eltérő viselkedést vált ki. A Körös-Maros Nemzeti Park területén mostanában sűrűn megfigyeltünk ilyen jelenségeket.
   
 
A kleptoparazitizmus – azaz a más által megszerzett élelem elrablása - általában csak a kerecsensólymokra jellemző, az elmúlt időszakban azonban a kék vércsék körében is bevett szokássá vált. Mivel a fagyos tél és a kora nyári csapadékhiány miatt a pusztában kevés a mezei pocok és a güzüegér, ezért a kék vércsék sokszor a zsákmánnyal repülő barna rétihéjákat veszik célba. Rájuk repülnek, s addig piszkálják őket, amíg el nem ejtik a zsákmányt, melyet aztán ők gyorsan elkapnak és megesznek.
 
A parlagi sasok táplálkozásában is változás figyelhető meg. Fészkeik körül nagyon sok varjútollat lehet látni. A jelek szerint ők a rágcsálóhiány miatt a dolmányos varjak fészkének kirablására tértek át.
 
A fehér gólyáknál a vizes élőhelyek kiszáradása a fiókaszám csökkenéséhez vezetett. Mivel kevés a vízfelület, ezért kevesebb kétéltűt és halat tudnak zsákmányolni. Most csak azok a párok nevelnek 4-5 fiókát, amelyek a folyókhoz, tavakhoz közeli részeken fészkelnek. A városokban, vizes élőhelyektől távolabb költő gólyapárok fészkében csak 2-3 kisgólyát találunk.
 
Fotók: Czifrák Gábor (parlagi sas), Dr. Kalotás Zsolt (kerecsensólyom), Janó Gizella (fehér gólyák), Marik Pál (kék vércse tojó) 
 
 
 
 
 
   
 
2017.08.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design