magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Szünidei Állatmustra
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Mocsárrétek kezelése az Ugrai-réten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park egyik legértékesebb vizes élőhelye a Biharugra határában elterülő Ugrai-rét.
   
 
A mintegy 400 hektáros, fokozottan védett vizes élőhely változó vízállással bír. Csúcsidőszakban a vízzel borított részek kiterjedése elérheti a 200-220 hektárt. A mocsárszéli értékes mocsárréteket, gyeptársulásokat régebben rendszeresen kaszálták, ám a kaszálások felhagyása után kedvezőtlen folyamatok indultak meg: nőtt a nádasok kiterjedése és helyenként a gyalogakác is megjelent.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság fontos feladata az élőhelyek megmentése, stabilizálása. Ennek a feladatnak az Ugrai-rét esetében is igyekszünk eleget tenni. Annál is inkább, mivel itt sok védett, ritka növényfaj fordul elő, például a pompás kosbor, a hússzínű ujjaskosbor, a réti iszalag és az örménygyökér. Védett, ritka rovarfajok is szép számban vannak, a nagy tűzlepkének például jelentős állománya él a területen.
 
Igazgatóságunk mechanikai kezelési módszerekkel (rendszeres, kaszálással, szárzúzással) próbálja megakadályozni a mocsárrétek elnádasodását, becserjésedését. Ezt a munkát évente rendszeresen, több alkalommal el kell végezni. A mechanikai kezelés arra elegendő, hogy a jelenlegi állapotot stabilizálja, ne romoljon tovább a helyzet.
 
Az elmúlt időszak száraz időjárása ellenére a mélyfekvésű Ugrai-réten a költési időszakban megfelelő volt a vízellátottság, a folyamatos apadás mellett sem tűnt el a víz a mélyebb fekvésű részekről.
 
 
 
   
 
2017.08.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design