magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Szünidei Állatmustra
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Elkerekeztünk a csomorkányi templomromhoz
 
A Dél-Tiszántúl egyik legrégebbi építményéhez, a csomorkányi templomhoz szervezett kerékpártúrát szeptember 2-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.
   
 
Csomorkány a középkorban még virágzó mezőváros volt, a törökdúlás során azonban elpusztult. Ma már csak az Árpád-korban (i.sz.1000 körül) épült templomának romjai láthatók. A templomrom a Vásárhelyi-puszta Csongrád megyei részén, Békés megye határának közelében található.
 
Kerékpártúránk kiindulási pontja Kardoskút volt, innen indultunk el szakvezetőnkkel a több mint húsz kilométerre található templomromhoz. Az esőre figyelmeztető időjárás-előrejelzés sokakat elriasztott, ám akik mégis eljöttek, azok többnyire ragyogó napsütésben kerekezhettek.
 
Útközben többször megálltunk, hogy megismerkedjünk egy-egy terület növényvilágával vagy a megfigyelő toronyból csodáljuk a környéket, a magasban köröző, zsákmányra leső kígyászölyveket és pusztai ölyveket. Utunk egy része a Kardoskutat Hódmezővásárhellyel összekötő műúton vezetett, majd földutakon kerekeztünk tovább.
 
A csomorkányi templomromhoz érve szakvezetőnktől egy történeti áttekintést kaptunk a templom és az egykori település történetéről, pusztulásáról, feltárásáról. Ismereteink bővítésében segített a templomrom mellett felállított tájékoztató tábla is.
 
A több mint négyórás biciklizés során mintegy negyven kilométert tettünk meg, így kellemesen elfáradva értünk vissza kiindulópontunkhoz. Az első alkalommal szervezett kirándulás elnyerte a résztvevők tetszését, ezért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság jövőre minden bizonnyal ismét meghirdeti a túrát.
 
 
 
 
   
 
2017.09.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design