magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Állatok világnapja
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Madarak a száradó vizeken
 
Azok a vízállások, melyeket nem ért utol a kiszáradás, még most is változatos madárvilágot tartanak el. A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi pusztákon sokféle fajjal találkozhatunk.
   
 
A nagyobb vízfelületekre pólingok, sirályok jönnek be éjszakázni, tőkés récék nappaloznak a vízen, míg a bíbicek napközben inni, fürdeni jelennek meg. Csörgő récék, kanalas récék falatoznak, s természetesen a sekély víz vagy az iszap állataival táplálkozó parti madarak.
 
A különböző fajok a száradó vizek mélységének megfelelően osztják el maguk között a vízteret. A mélyebb részeken a kis vöcsök, a sekélyebb szakaszokon a gémek, kócsagok vagy már vonulásban lévő kanalas gémek kutatnak eleség után. A még sekélyebb részeken a goda, a füstös cankó, közel a parthoz pedig a szürke és az erdei cankó mozog. A partvonalat havasi és sarlós partfutók, apró partfutók pásztázzák. A száraz fövenyeken kis lilék keresgélnek, mellettük feltűnnek az öreg és fiatal, mozgékony barázdabillegetők.
 
A hűvösre forduló időjárás hamarosan indulásra készteti a vonuló fajokat. Aztán az őszi esőzés újratölti a medreket, melyeken a vízi, vízparti madarak tovább időzhetnek.
 
 
Fotók: Czifrák Gábor, Marik Pál, Motkó Béla, Széll Antal
 
   
 
2017.10.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design