magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Állatok világnapja
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Gázlómadarak a Maros homokpadjain
 
Aki ezekben a napokban a Maros partján sétál, jó eséllyel megpillanthat néhány táplálék után kutató gázlómadarat a folyó homokpadjain. Érdemes tehát most is ellátogatni a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére!
   
 
Mivel a nyár meglehetősen aszályos volt, ezért a folyó vízszintje folyamatosan nagyon alacsonyan állt, sokszor a mindenkori legkisebb érték (-113 cm) közelében. Az utóbbi napok esőzéseinek köszönhetően némileg emelkedett ugyan a vízszint, de még így is nagyon sok az apróbb-nagyobb homokpad és víz alatti zátony.
 
A víz nagyon tiszta, sok helyen egészen a meder aljáig le lehet látni. Jól megfigyelhető a gazdag víz alatti élővilág, amely táplálékot nyújt a gázlómadaraknak. Gyakori például a Marosra jellemző védett folyamkagyló, a rovarok közül pedig a karmosbogarak fordulnak elő nagyobb mennyiségben. Lárváik víz alatti faágakba kapaszkodnak (úszni nem tudnak), azok korhadt részeit fogyasztják. A mederfenéken sok helyütt több méter hosszú, zöld moszatfonalakat fedezhetünk fel.
 
A kagylók, karmosbogarak és a moszatok egyaránt kitűnő táplálékul szolgálnak a homokpadokon tartózkodó gémek, nagy kócsagok és más madárfajok számára. Az utóbbi napokban gyakran megfigyeltünk a zátonyokon kis liléket, sőt szürke cankókat is láttunk már. Utóbbiak időnként hangos kiáltásokat hallatva repülnek át egyik kis szigetről a másikra. Billegetőcankók szintén felbukkantak már a Maroson. Ezek a madarak (a barázdabillegetőkhöz és a sárga billegetőkhöz hasonlóan) jellegzetes, billegő mozgásukról kapták a nevüket.
 
A kellemes őszi időben érdemes tehát egy sétát tenni a Maros-ártérben.
 
 
 
kis lile
   
 
2017.10.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design