magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Állatok világnapja
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Színes madárvilág a Vásárhelyi-pusztán
 
Az őszi esők hatására ismét víz borítja a Körös-Maros Nemzeti Parkban a kardoskúti Fehér-tó felületének egy részét. A víz a vonuló madárfajokat is a térségbe csábította.
   
 
Az őszi madárvonulás első szakasza már lezárult, a szalakóták, gyurgyalagok, kis őrgébicsek, búbos bankák,  vadgerlék és a fecskék jó része is elköszönt tőlünk. Javában tart viszont az apró énekesek – réti, havasi, erdei és rozsdástorkú pityerek - vonulása. A Vásárhelyi-pusztán időnként tömegesen tűnnek fel mezei pacsirták, seregélyekből pedig több tízezres csapatok éjszakáznak a környező nádasokban.
 
Megérkeztek az első északi vonulók, köztük a darvak is. Utóbbiak első példányait idén is a Fehértó Napján (szeptember 16-án) pillantották meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Október első napjaiban már több százra gyarapodott a szikes tónál állomásozó darvak száma. A nagy madarak nemcsak vizet, hanem táplálékot is találnak a környező kukoricatáblákon, ahol éppen most zajlik a betakarítás.
 
Szeptember végén megjöttek a nagy őrgébicsek, idén a szokásosnál több helyszínen bukkantak fel. Itt vannak már az első kékes rétihéják, s bizonyára hamarosan felbukkannak a gatyás ölyvek is. A januári nagy hideg miatt nincs ugyan rágcsáló-gradáció, de a learatott kukoricatáblákon így is jó eséllyel vadászhatnak a ragadozómadarak a rejtekhely nélkül maradt pockokra és egerekre. Hörcsögök is szép számmal vannak a térségben. A szántók felett itt is, ott is dankasirályok és sztyeppi sirályok köröznek.
 
A récevonuláshoz még kevés a víztér a szikes tavakon, de néhány színes réceféle már itt állomásozik. A tőkés récék nagyobb számban vannak jelen, de inkább csak a csatornák környékén. Szaporodnak a kék galambok, s reményeink szerint az őszi esők hatására hamarosan megérkeznek majd a nagy lilikek is. Utóbbiak a sarjadó füveket és a nagy vízfelületeket kedvelik, ahol jól belátják a területet, s így biztonságban olthatják szomjukat.
 
 
 
 
   
 
2017.10.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design