magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Állatok világnapja
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Huszonnégyezer madarat számoltunk Biharugrán
 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság immár 21. alkalommal szervezte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés Megyei Helyi Csoportjával közösen az Európai Madármegfigyelő Napokat.

   
 

A szeptember 30-ra meghirdetett madármegfigyelő túrára tizennyolc lelkes természetbarát érkezett a Bihari Madárvártába. A program első részében a szakemberekkel közösen madárgyűrűzést végeztünk. Összesen hat madárfaj 20 példánya akadt a hálóba, kék cinegéből volt a legtöbb.

A gyűrűzés után a Begécsi-halastavakhoz vezetett utunk, ahol a nem sokkal korábban elvégzett lecsapolásnak köszönhetően nagyon sok parti és gázlómadár csemegézett az iszapban. Különösen érdekes volt megfigyelni, ahogyan a gulipánok és a nagy pólingok speciális csőrükkel kihalászták az iszapból a táplálékul szolgáló rovarokat. Szemünk elé került egy rendkívül ritkának számító sarki partfutó és négy rétisas is.

A nap során 90 madárfaj 24 ezer egyedét sikerült megfigyelnünk Biharugra térségében. A három leggyakoribb madárfaj a tőkés réce, a dankasirály és a nyári lúd volt. Ezzel az eredménnyel mi is hozzájárultunk a sikerhez, melyet Magyarország az Európai Madármegfigyelő Napok keretében elért.

Hazánk a 41 résztvevő ország között a rendezvényhelyszínek számában és a résztvevők számában is első helyen végzett. A megfigyelt madarak számát tekintve két skandináv ország mögött a harmadik helyet szereztük meg. Magyarországon ezen a napon 123 helyszínen 3919 fő részvételével összesen csaknem félmillió madarat számoltak

   
 
2017.10.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design