magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Állatok világnapja
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Színesednek a Maros-menti erdők
 
A Körös és a Maros folyók ártéri erdői a Körös-Maros Nemzeti Park egyik jelentős természeti értékét képviselik. Október beköszöntével az itteni fák, bokrok is lassan őszi lombruhát öltenek.
   
 
A Dél-Tiszántúl folyóinak árterében jellemzően puhafás ligeterdőket találunk. A társulásokat döntően szürke és fekete nyár, továbbá fehér fűz alkotja. Azt, hogy mikor kezdenek el színesedni a lombok, több tényező is befolyásolja: a hőmérséklet, a talaj nedvességtartalma, a napsütéses órák száma.
 
Őshonos fafajaink (szürke és fekete nyárfák, fehér füzek) sem olyan harsogó zöld színűek már, mint korábban. Leveleik barnásabb színre váltanak, de még nem hullanak. Az első hajnali fagyok hatására azonban gyorsan ledobják majd lombruhájukat.
 
A Maros-menti erdőkben az őshonos fafajaink mellett az olyan kifejezetten agresszív, inváziós fajok is jelen vannak, mint a zöld juhar és az amerikai kőris. Ezek a fajok már most aranyszínűre váltották leveleiket. Ennek az lehet az oka, hogy nincsenek ehhez a klímához szokva, valószínűleg éppen ezért kezdenek ilyen korán nyugalomba vonulni.
 
 
 
 
 
   
 
2017.10.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design