magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Állatok világnapja
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő Dévaványán
 
Az Állatok Világnapja alkalmából ismételten sor került az Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő döntőjére a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban.
   
 
Így már tizennegyedik alkalommal mérhették össze tudásukat a térségből jelentkező iskolák tanulói. A középdöntőből bejutó csapatok Szarvasról, Dobozról, Sarkadról és Békéscsabáról és Vésztőről érkeztek, képviselve iskoláikat.
 
Rövid előadások, bemutatók után az elhangzottak, látottak stb. kerültek különböző feladatok formájában visszakérdezésre.
 
Először a látogatóközpont jellegéről, feladatairól és a jelentősebb változásairól hallhattak – többek között a névváltoztatásáról s névadónk életútjáról. Majd a madarak őszi-tavaszi vonulásáról tudhattak meg többet. Ezt követte a 11 feladatból álló verseny, melyet a zsákban ugrálás és az őszi levelek keresése szakított meg annyi időre, amíg a gyerekek a szerte-szét lévő színes leveleket össze nem gyűjtötték s közben egy kicsit mozogtak, szusszantak kint, a szabadban. Az utolsó feladat szintén a szabadban volt, ahol is térkép alapján minden csoportnak meg kellett keresnie a jól elrejtett „kincses dobozát”, mely valamilyen állat „függelékeit”, csontjait és egy kérdést tartalmazott. Ezután a csapatoknak meg kellett keresniük az asztalon elhelyezett bőrök, tollak stb. között azt, amely szerintük az általa találtakhoz tartozik. A feltett kérdések megválaszolásával lett vége a versenynek. Az őszies időben többször lógott az eső lába, de végül is megúsztuk esőzés nélkül.
 
A mezőny igen szoros volt, bár az első és második helyezettek nagy pontkülönbséggel végeztek a többiek előtt – a verseny végén az alábbi sorrend alakult ki:
 
1. Otis tarda – Szabó Pál Ált. Iskola és AMI, Vésztő 127 pont

2. „Egy jó csapatnév” – Lencsési Általános Iskola és AMI, Békéscsaba 113 pont

3. Citromfák – Főtéri Általános Iskola, Szarvas 97 pont

4. Kincses doboz – Dobozi Általános Iskola, Doboz 96 pont

5. Nyerő hármas – Gyulai Úti Általános Iskola, Sarkad 85,5 pont
 
Gratulálunk minden versenyző csoportnak, köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját is! Jövőre is nagy szeretettel várunk Benneteket!
 
 
 
 
   
 
2017.10.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design