magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Megkezdődött a behajtás, hazatérnek a gulyák
 
Véget ért a legeltetési időszak, megkezdődött a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarha-gulyáinak behajtása az állattartó telepekre.
   
 
A néphagyomány szerint a behajtást Szent Mihály napjának környékére célszerű időzíteni. Idén azonban nyár végén nagyobb esőzések voltak, aminek következtében megsarjadtak a mezők, így a szokásosnál tovább tudtuk legeltetni az állatokat.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban a magyar szürkemarhák ellési időszaka november 1-én kezdődik, ezért elsőként a tehéngulyákat hajtottuk be, október utolsó napjaiban Igazgatóságunk Montág-pusztai telepére. A várható szaporulat itt meghaladja majd a 200 egyedet a március elejéig tartó ellési időszakban. Kardoskút-Sóstói telepen a várható szaporulattal együtt mintegy 750-re emelkedik majd a meglévő szürkemarha állomány. Harmadik telepünkön, Dévaványán 1200 inproduktív szürkemarha (üszők, tinók, ökrök) teleltetése kezdődik.
 
Télen az állatok a tavasszal és nyáron betakarított gyepszénát, lucernát illetve tejes érésben lekaszált búzát és árpát fogyasztják. A kukoricaszár szintén kiváló takarmány. A borjak szükség esetén abrakot is kapnak.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állattartó telepein a szürkemarhákon kívül régi magyar juh fajták (cigáják és rackák), valamint házi bivalyok is telelnek a karámokban.
 
 
 
   
 
2017.11.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design