magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Ezrével állomásoznak a darvak a Kardoskúti Fehér-tónál
 
Megérkeztek a vonuló darvak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén fekvő Kardoskúti Fehér-tóhoz, amely évezredek óta a nagy madarak tradicionális állomáshelye.
   
 
A déli tájak felé igyekvő darvak első magyarországi nagy gyülekezőhelye a Hortobágy, ahol 6-8 különböző helyszínen csoportosulnak. Létszámuk ott az elmúlt hetekben több mint 70 ezer példánnyal tetőzött. Október utolsó napjaiban megindultak következő nagyobb pihenőhelyükre, a Dél-Alföldre.
 
A darvak légifolyosója a Dévaványai-Ecsegi puszták térségében éri el a Körös-Maros Nemzeti Park területét. Október végén itt többször is megfigyeltünk intenzív daruvonulásokat. Általában délelőtt 10-11 óra körül húztak át a puszták felett. Dévaványa térségében az egységes darucsapatok rendszerint két ágra szakadnak. Az egyik a szegedi Fehér-tó, a másik pedig Kardoskút felé veszi az irányt.
 
A Kardoskúti Fehér-tó évezredek óta olyannyira kedvelt természetes megálló a darvak számára, hogy olyankor is leszállnak itt, ha nincs víz a mederben. Idén ősszel első csapataik már október elején megjelentek, s számuk azóta folyamatosan gyarapszik. Az utóbbi hetek esőzéseinek hatására a tavon ismét kialakultak kisebb kiterjedésű vízfelületek. Ezek a sekély, csupán néhány centiméteres vizek már alkalmasak arra, hogy a darvak a szőrmés ragadozóktól védetten, biztonságban tudjanak éjszakázni rajtuk. Nappal innen járnak táplálkozni a környező területekre.
 
Vonulásuk novemberben a legintenzívebb, éppen ezért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ebben a hónapban minden szombaton alkonyat előtt (15.00 órától) darulesre várja a természetbarátokat. A helyszín a Kardoskút-Sóstói állattartó telep bejárója melletti kilátó. A program keretében Igazgatóságunk munkatársától pontos információkat kaphatnak a daruvonulás aktuális helyzetéről, s nagy teljesítményű teleszkóp segítségével egészen közelről figyelhetik a nagy madarakat. A tó melletti fokozottan védett területre ezen alkalmakkor sem lehet bemenni, mert zavarnánk a madarakat.
 
A darvak éjszakázóhelyre történő esti behúzása igen látványos ceremónia. Mielőtt a tóra beszállnának, előbb annak 3-5 kilométeres körzetében, előgyülekező-helyeken csoportosulnak. Amikor már majdnem teljesen besötétedik, akkor hangos krúgatásokkal behúznak a tóra. Nagyon szép látvány, ahogyan egyszerre több ezer daru repül a puszta felett.
 
A nagy madarak egészen az első kemény hidegekig, illetve addig nálunk maradnak, amíg találnak táplálékot a környező kukoricatáblákon. Ha útra kelnek, igen hamar, egy-két nap alatt elérik az észak-afrikai partokat. Enyhébb teleken előfordul, hogy sok daru nem megy tovább, hanem a Dél-Alföldön tölti a hideg évszakot.
 
 
   
 
2017.11.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design