magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Ellési szezon: már az első napon ikerborjak születtek!
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság mindkét állattartó telepén ugyanazon a napon, november 5-én, vasárnap születtek meg az első szürkemarha borjak.
   
 
Igazgatóságunk állattartó telepein a szürkemarhák ellési időszaka minden évben november elején kezdődik és egészen március elejéig tart. Most a Kardoskút-Sóstói és a Montág-pusztai telepen is november 5-én jöttek világra az első utódok. Kardoskút-Sóstón két tehén is megellett ezen a napon: az első egy üszőnek, a második pedig egy ikerpárnak (egy üszőnek és egy bikának) adott életet. Montág-pusztán ezen a napon csupán egyetlen borjú született.
 
A szürkemarha borjak többsége általában az ellési időszak elején, november-decemberben születik. Az elkövetkező napokban, hetekben tehát minden bizonnyal sok kis borjú jön majd világra.
 
Érdekesség, hogy ennek a természetes körülmények között tartott, ősi szarvasmarhának az utódai lényegesen kisebb testtömeggel (10-15 kilogrammal) jönnek a világra, mint az intenzív állattartásban nevelt fajták borjai, amelyek 20-30 kilogrammot is nyomhatnak.
 
 
 
 
   
 
2017.11.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design