magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Téli madárvendégek a Maros-ártérben
 
Téli madárvendégeink közül a fenyőpintyek és a süvöltők a szokásosnál korábban érkeztek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére.
   
 
 
Több tényező is befolyásolja azt, hogy a téli madárvendégek mikor jelennek meg az alföldi tájakon. A zord idő mellett elsősorban a táplálékhiány ösztönzi őket indulásra. Valószínűsíthető tehát, hogy az északi hegyvidékeken, ahol a fenyőpintyek és a süvöltők költenek, már fogytán van a táplálék, ezért keltek útra a szokásosnál korábban.
 
A süvöltők jelenlétére elsősorban jellegzetes „füttyögő” hangjukról lehet következtetni. Érdekes, hogy ennél a fajnál a hím és a tojó külsőleg erősen különbözik egymástól: a tojó egyszerűbb, fakóbb, rozsdásabb, a hím viszont jóval feltűnőbb színezetű, fején pedig fekete minta látható. A fenyőpintyeknél (amelyek nagyon hasonlítanak az erdei pintyekre) szintén a hím a színesebb.
 
A süvöltők és a fenyőpintyek minden télen rendszeresen visszatérő vendégek, vannak azonban olyan madárfajok is, amelyek csak bizonyos években jelennek meg nálunk, de akkor tömegesen, inváziószerűen. Ezért is hívják őket inváziós madaraknak. Ilyenek például a csonttollú madarak. Olyan esztendőkben jönnek tömegesen, amikor megszokott területeiken hirtelen nagyon megcsappan a táplálék mennyisége. Főleg a skandináv országokból és Szibéria egyes részeiről érkeznek.
 
Az említett madárfajokon kívül természetesen még további téli vendégekre is számíthatunk a Maros-ártérben. Fokozatosan növekszik az egerészölyvek száma, s a ritkaságnak számító kis bukók és csízek első csapatai is mozognak már a területen.
 
   
 
2017.11.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design