magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Elfoglalták téli vadászterületüket a nagy őrgébicsek
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén idén is szép számban telelnek nagy őrgébicsek. Gyakran láthatjuk őket, amint valamilyen magas pontról figyelik a tájat, lesnek a lehetséges zsákmányra.
   
 
A nagy őrgébics, népies nevén bábaszarka a legnagyobb termetű, hazánkban előforduló gébicsfaj. Téli vendég, fészkelését eddig csak a Szatmár-beregisíkon sikerült bizonyítani. A Körös-Maros Nemzeti Parkban telelő példányok Észak-Európából és Oroszország északi részeiről érkeznek hozzánk. Első hírnökeik általában már szeptemberben megjelennek.
 
Magányosan telelnek, mindegyik példány egy kisebb, 1-2 hektáros territóriumot tart fenn, s ha elegendő a táplálék, akkor éveken át ugyanoda tér vissza. A nyílt élőhelyeket kedveli, de időnként települések közelében is megtelepszik.
 
Könnyen összetéveszthető a hozzá nagyon hasonló, de jóval kisebb termetű kis őrgébiccsel. Megkülönböztetni leginkább a fekete szemsáv és a szárnyon lévő fekete sáv alapján lehet őket, amelyek a nagy őrgébicsnél lényegesen keskenyebbek.
 
A nagy őrgébics is tipikus vártamadár, azaz általában valamilyen kiemelkedő, magas pontról, bokrok tetejéről, villamos vezetékekről les zsákmányára. Másik vadászmódszere, amikor a vércséhez hasonlóan szitál a táplálkozó-területe fölött. A hazánkban telelő példányok itteni fő tápláléka a mezei pocok és a güzüegér, de alkalmanként kisebb énekesmadarakat is zsákmányolnak. Megszerzett táplálékukat a tövisszúró gébicshez hasonlóan néha hegyes tárgyakra, tövisekre szúrják fel.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét tájegységében telente általában 15-20 nagy őrgébics territóriumot tartunk nyilván, számuk azonban valószínűleg ennél valamivel magasabb.
 
   
 
2017.11.23.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design