magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Védjegyes termelőink - Dani János, makói juhsajtkészítő
 
Új sorozatunkban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék Védjeggyel rendelkező termelőit mutatjuk be. Elsőként ismerkedjenek meg Dani János, makói juhsajtkészítővel.
   
 
Dani János aranykoszorús gazda régi családi hagyományra és tudásra támaszkodhat: felmenői több mint kétszáz esztendeje juhtenyésztéssel és sajtkészítéssel foglalkoznak. Nem volt tehát kérdés, hogy ő is magára ölti a subát és kezébe veszi a pásztorbotot.
Napjainkban gyermekeivel és öccsével együtt viszi a családi gazdaságot. Százötven egyedből álló cigája nyájukat a Makó (Bogárzó) melletti Montág-pusztán legeltetik, a friss juhtejből pedig különféle finom sajtokat készítenek.
 
– Nekünk benne van a vérünkben a juhtej szeretete! Annak idején még a nősülésnél is fontos szempont volt, hogy olyan menyecskét válasszak, aki szereti a pásztoréletet - mondta Dani János. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének tagjaként ahol csak lehet, népszerűsítse a régi ízek világát.
 
Mivel az általa készített sajtféleségek immár öt éve Nemzeti Parki Termék Védjeggyel rendelkeznek, így lehetősége nyílik arra, hogy azokat nagyon sok rendezvényen bemutassa és árusítsa. S hogy milyen termékekről is van szó? Nos, családi gazdaságukban így néz ki a paletta:Bogárzói füstölt juhgomolya, Bogárzói juhgomolya, Bogárzói orda, Juhtúró, Natúr/füstölt fokhagymás juhgomolya, Natúr/füstölt köményes juhgomolya, Natúr joghurt juhtejből, Meggyes joghurt juhtejből. Gomolya termékeivel az idén szeptemberben megrendezett OMÉK-on a HÍR-védjegyet (Hagyományok – Ízek – Régiók) is kiérdemelte.
 
– A juh húsa és teje nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Sajnos Magyarországon ma mindössze 1 millió juhot tartanak, az egy főre jutó éves juhhús-fogyasztás pedig csupán 20 dkg – ecsetelte Dani János. Hozzátette: igazán egészséges sajtokat csak olyan juhok tejéből lehet készíteni, amelyeket az ökológiai gazdálkodás keretében, vegyszermentes területeken legeltetnek. Dani Jánosék cigája nyájai kora tavasztól késő őszig a Montág-pusztán, Natura 2000-es területen legelésznek, télen pedig az onnan begyűjtött lucerna- és gyepszénával táplálkoznak. Ezért olyan finomak és egészségesek a családi gazdaságukban készülő sajtféleségek.
 
Termelőnkről és termékeiről bővebb információt olvashatnak az alábbi linken:
http://nemzetiparkitermek.hu/termek/dani-janos-gyorgy-/
 
 
 
   
 
2017.12.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design