magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Készítsünk együtt Luca-széket és madárkalácsot!
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában már hosszú évek óta hagyomány, hogy Karácsony közeledtével a madaraknak is készítünk „ajándékokat”. Egyúttal a Luca-napi hagyományokat is felelevenítjük.
   
 
Az idei Madárkarácsonyra december 9-én 10.00 órakor várjuk az érdeklődőket. A program négy részből tevődik össze. Először két rövid előadást hallgathatnak meg. Az egyik a madáretetéshez kapcsolódó tudnivalókról (milyen etetőt készítsünk, mivel etessük kis barátainkat stb.), a másik pedig a Luca-napi népszokásokról, hazai és külföldi hagyományokról szól.
 
Az elmélet után áttérünk a gyakorlatra: négy kis szekcióban különféle tevékenységeket próbálhatnak ki vendégeink. Az egyik legizgalmasabb talán a Luca-szék összerakása, de hasonlóan kellemes feladat a vékony textilből és csipkedíszből készülő szaloncukrok megformázása. Lehetőség nyílik gyertyaöntésre, s természetesen madárkalácsot is készítünk. Utóbbihozkis műanyagpoharakban különféle magvakat keverünk olvasztott faggyúba, majd hidegre tesszük, hogy megdermedjen. A megszilárdult madárkalácsok aztán a korábban behelyezett kanócnál fogva könnyedén kivehetők a pohárból.
 
A benti programokat követően rövid kinti sétára indulunk, melynek keretében a madárkalácsok egy részét kihelyezzük a látogatóközpont területén lévő madáretetőkbe. Az utolsó etetőnél kis teamécseseketgyújtunk és karácsonyi dalokat éneklünk – így kívánunk boldog karácsonyt a madaraknak.
 
Az elkészített Luca-széket, gyertyákat, madárkalácsokat és szaloncukrokat természetesen mindenki hazaviheti magával. A programon 400 illetve 500 forintos belépőjeggyel lehet részt venni. További információk a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban kérhetők az alábbi telefonszámokon: +36 66 483 083, +36 30 445 2409. E-mail: rehely@kmnp.hu
 
 
   
 
2017.12.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design