magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Védjegyes termelőink – Török Nándor, székkutasi méhész
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság védjegyes termelőit bemutató sorozatunkban ezúttal Török Nándort ismerhetik meg. A székkutasi méhész vegyes virágméze 2014. január 30-án kapta meg a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.
   
 
Török Nándor 15 évvel ezelőtt, egészen fiatalon, egy barátja példáját követve kezdett el méhészkedni. Ma már őstermelőként hétfajta mézet készít.
 
Vegyes virágmézéhez szorgalmas méhcsaládjai a KMNPI vegyszermentes területeiről gyűjtik az alapanyagot a nyári vadvirágokról, gyógynövényekről - ezért kaphatta meg a védjegyet.
 
– A fogyasztók ma már egyre inkább keresik a természetes mézet. Értékelik azt, hogy vegyszermentes területről származik. A védjegy rangot ad a terméknek – összegezte tapasztalatait a székkutasi méhész, akivel az orosházi és a hódmezővásárhelyi piacon is rendszeresen találkozhatnak a mézkedvelők. Sokan pedig házhoz mennek vásárolni tőle. Emellett minden évben árusítja finom mézeit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett Kardoskúti Fehértó Napján is.
 
Török Nándor méhészete folyamatosan fejlődik, az utóbbi években 230-250 méhcsaláddal dolgozik. Igaz, idén év elején egy betegség miatt csökkent az állomány, így most csak 130 családot tudott beteleltetni, de úgy tervezi, hogy tavasszal saját méhanyákkal újra felszaporítja a korábbi szintre. A munkába felesége és esetenként más családtagok is besegítenek.
 
A védjegyes virágmézet háromfajta kiszerelésben (25 dkg, 50 dkg és 1 kg) árusítja. S természetesen ők is ezt teszik otthon a teába és a limonádéba, mert a család minden tagja – beleértve másféléves kislányukat is –, nagyon szereti a mézet.
 
 
   
 
2017.12.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design