magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Gatyás ölyvek az alföldi pusztákon
 
Magyarországon mindössze néhány száz gatyás ölyv telel, többségük az Alföldön. A Körös-Maros Nemzeti Park pusztái a kedvelt telelőhelyek közé tartoznak.
   
 
Az, hogy a hideg évszakban mennyi gatyás ölyv van jelen egy-egy térségben, elsősorban a táplálékul szolgáló mezei pockok és más rágcsálók állományától függ. Térségünkben jellemzően fiatal egyedek és tojók telelnek. Ennek az lehet az oka, hogy a tojók nagyobb termetűek, jobban bírják a hideget, mint a kisebb testű hímek, melyek délebbre húzódnak.
 
Egy nagyobb pusztán általában 2-4 madarat lehet látni, de ha költőhelyükön sok volt a lemming, ebből fakadóan sikeres volt a költés nálunk pedig pocok gradációs év van, akkor akár 15 egyed is osztozhat az adott területen. Másik gyakori előfordulási helyüket a lucernatáblák jelentik, melyekre több éven át is visszatérnek.
 
Októberben érkeznek és általában április első hetében indulnak vissza az északi tájakra. Március végén rendszerint jelentősen felszaporodik a magyarországi állomány, mert a délről vonuló példányok is csatlakoznak az itteniekhez.
 
A gatyás ölyv sok mindenben hasonlít az egerészölyvre, ugyanakkor jelentős eltérések is vannak köztük. Míg az utóbbi kifejezetten vártamadár, addig a gatyásölyv (mivel a fátlan tundráról jön), csak ritkán ül fel magasabb pontokra, inkább szitálva les a zsákmányra. Ami a színezetüket illeti, a gatyás ölyvnek jóval több fehér tolla van, faroktövében például egy egészen széles sávot láthatunk.
 
 
   
 
2017.12.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design