magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Egy további érdekesség: a padkás szikesek változatos mikroklímája
 
Talán nem is gondolnánk, milyen változatos lehet a padkás szikesek mikroklímája, s ebből adódóan az ottani növényvilág is. A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin sétálva érdekes felfedezéseket tehetünk.
   
 
Mivel egy kisebb területen belül is nagyon változékony a sótartalom és a talaj egyéb jellemzői, ezért rendkívül színes az itteni élővilág. A mikroklimatikus különbségek télen válnak legjobban érzékelhetővé. A szikeseken egy-egy padkaperem ilyenkor sokkal hamarabb felmelegszik, mint a padka alja, a teteje vagy a sík területek, mert a napsugarak beesési szöge a padka rézsűjén közelebb áll a merőlegeshez, így hamarabb elolvasztják rajta a havat, zúzmarát és hamarabb enged a fagy is.
 
A padkás szikesek nagyon izgalmas térbeli képet mutatnak. A szintbeli különbségek nem nagyok ugyan (5-10, esetleg 20-30 centiméteresek), mégis meghatározóak. A déli kitettségű padkaperemek lényegesen melegebbek, az északiak pedig hidegebbek. Télen, mikor „alacsonyan jár a nap” egy-egy 20-40 cm-es padka akár árnyékot is vethet. Amikor a déli oldal már kiolvad és áramlik a víz a szikérben, akkor az északi oldalon még teljesen fagyott terület van. Változatos padkamorfológiájú területeken a fagyott és kiolvadt területek akár 2-3 méterenként váltogathatják egymást.
 
Fagypont alatti hőmérsékletnél már a néhány centiméteres szintkülönbség is elegendő, hogy a padkák peremei nappalra kiengedjenek és akár minden este újra visszafagyjanak.
 
A képen látható, hogy a padkák árnyékot vetnek. A besugárzás nélkül az árnyékos területeken csak tartós felmelegedésnél enged ki a fagy.
 
 
 
   
 
2018.01.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design