magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Megszámláltuk a túzokokat
 
A múlt héten végezték el a szakemberek az országos túzokszámlálást. A szinkronizált, tehát egyidejű számbavételt nemcsak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, hanem a túzok előfordulásában érdekelt más nemzeti park igazgatóságok is elvégezték munkatársaik és önkéntes segítők bevonásával.
   
 
A számlálás egyben illeszkedett a jelenleg futó "A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" c. Life+ program munkatervébe is. Rövid időn belül képet formálhatunk Közép-Európa, így Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia téli túzok népességéről. Eddig ezen a télen mindenütt kedvező életfeltételeket találtak az adott előfordulási helyeken, így vonulásra nem kényszerültek.
 
A hazai számlálás eredménye közel 1300 példány, melyből Békés megyében két populáció telelő állománya vált számszerűen ismertté. A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa-Ecsegi puszták területi egységében 468 példányt, míg a Csanádi pusztákon 27 példányt találtak a megfigyelőink. A Kis-Sárrét magyarországi oldalán nem észleltek madarakat, de a romániai oldalon Nagyszalonta térségében 20 példányt számoltak ottani kollégáink.
 
A kedvezőtlen útviszonyok miatt valószínűleg nem sikerült minden csapatot megtalálni. Voltak már jobb eredmények, de az így is kimutatható, hogy a hagyományos telelőhelyeken jelen vannak a madarak és sikeres az eddigi telelésük. A túzokok szinkronszámlálása Magyarországon már 1991 óta folyik. A lekövetett létszámadatok fontos információk a túzok életkörülményeinek visszajelzésére is. A Kárpát-medencében élő állomány 2/3-át most is a két nagy populáció, a Dévaványai-síkon és a Duna-völgyi síkon élők csapatai tették ki.
 
   
 
2018.01.22.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design