magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Északi madárvendégeink – Récék és vadludak
 
A téli időszakban népes vízimadár csapatok – vadludak és récék - tarkítják a Körös-Maros Nemzeti Park tájait.
A vadludak száma rendszerint január-februárban a legmagasabb, ilyenkor több tízezer példány tartózkodik a Dél-Alföldön. Többségük (mintegy 90 százalékuk) nagy lilik. Jelentős még a nyári ludak száma, amelyek költenek is nálunk, de az állomány télen az északról érkező példányokkal jelentősen felszaporodik.
   
 
Kis mennyiségben vetési ludak is tartózkodnak a Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein. Érdekesség, hogy míg néhány évtizeddel ezelőtt a vetési ludak aránya nagyobb volt a vadludak téli csapataiban, mára már néhány tucat megpillantása is élményszámba megy, olyannyira kevesen vannak.
 
Az utóbbi években vörösnyakú lúd és kis lilik is rendszeresen előfordul a térségben, s időnként felbukkan néhány bütykös ásólúd, örvös lúd és apácalúd. A ritkább fajok a tömeg védelme miatt mindig becsatlakoznak a nagy lilikek csapatába, de azon belül nem oszlanak szét, hanem külön kis csoportot képeznek. A vadlúdcsapatok főként a pusztákon és a Biharugrai-halastavak környékén mozognak.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban telelő vízi madarak másik nagy csoportját a récék alkotják. Ők még többen vannak, mint a vadludak. A csapatok döntő részét a tőkés récék alkotják. A nálunk költő példányokhoz ilyenkor jelentős számban csatlakoznak az északi tájakról érkezők.
 
Januárban a KMNPI területén tartózkodó récék száma általában eléri az 50 ezret. A récék rendkívül sokat mozognak, s a pusztáktól a tavakon át a folyókig mindenütt előfordulnak. A tőkés récék mellett a másik leggyakoribb faj a fütyülő réce, amely nálunk nem költ, de az északról érkező telelőállománya többezres nagyságrendű. Hasonló számban tartózkodnak a Dél-Aföldön csörgő récék, amelyek már szeptember végén, október elején megérkeztek. Az említett három faj képezi a récecsapatok mintegy 90 százalékát. Rajtuk kívül kisebb számban, de láthatunk még kercerécéket, kontyos récéket és kis bukókat is. Amióta enyhébbek a telek, több olyan récefaj is feltűnt a térségben, amelyeket korábban a leghidegebb hónapokban nem láttunk errefelé. Ilyen például a barátréce és a kanalas réce.
 
Fotó: Marik Pál
   
 
2018.01.24.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design