magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Madarásztúrán jártunk a Wenckheim-kastély parkjában
 
A zord idő ellenére is csaknem húszan vettek részt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság január 21-én megtartott madarásztúráján, melynek helyszínéül a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkja szolgált.
   
 
Utunk első felét hóesésben tettük meg. Mivel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezen a hétvégén végezte a fülesbaglyok szinkronszámlálását, így a Wenckheim-kastély parkjában mi is felmértük a telelő bagolyállományt. Az adatokat a megfelelő adatlapokon regisztráltuk és beküldtük a koordinációs központba. A résztvevők tehát némi ismeretet szerezhettek a madarászat egyik fontos eleméről, a tudományos igényű jegyzetelésről. Emellett átbeszéltük a madármegfigyelés különböző módszereit, a távcsőhasználatot, a hangfelismerést és szó esett a bizonyító fotók jelentőségéről is.
 
A Kígyósi-puszta térségében telelő madarak egy része a kemény téli időben búvóhelyet keresett magának, de azért így is akadt látnivaló.
 
A várakozásoknak megfelelően az énekesmadarak közül megfigyeltünk fenyőrigót, süvöltőt, csízeket, szén- és kékcinegéket, melyeket próbáltunk a hangjuk alapján is elkülöníteni. Megvizsgáltuk a harkályodúk méretét, hogy megállapítsuk, vajon fekete harkály vagy nagy fakopáncs lakik-e bennük. A kastélypark taván népes tőkés réce csapatot láttunk. A jelek szerint már érzik a tavaszt, mert nászviselkedésüket, a hímek udvarlását, rivalizálását is végignézhettük, s ezzel tulajdonképpen etológiai megfigyeléseket végeztünk.
   
 
2018.01.25.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design