magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Védjegyes termelőink - Német Zsolt, székkutasi sajtkészítő
 
Német Zsolt immár negyedszázada foglalkozik magyar tarka szarvasmarhák tartásával. Családi gazdaságában ízletes sajtok készülnek, melyek többsége Nemzeti Parki Termék Védjeggyel is rendelkezik. Sorozatunkban ezúttal a székkutasi őstermelőt mutatjuk be.
   
 
– Az első két tehenet 1992-ben vásároltam, akkor kezdtem el önállóan gazdálkodni. Először csak a tejet értékesítettem, majd amikor a felvásárlási árak zuhanása miatt ez már nem jelentett biztos megélhetést, akkor megtanultam sajtot készíteni – emlékezett vissza a kezdetekre Német Zsolt.
 
A székkutasi őstermelő udvarában ma már hét szarvasmarha (két tehén és két növendék üsző) biztosítja a család megélhetését. Évek óta hasonló a létszám, a szaporulatból a fiatal bikákat értékesítik, az üszők egy részét viszont meghagyják. Az állatok a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területéről származó, vegyszermentes gyepszénát kapják, ezért is nyerhette el gazdájuk a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.
 
– A sajtkészítést feleségemmel együtt, mindketten szakkönyvekből tanultuk meg. Hagyományos oltóval, tartósítószerek nélkül, kézzel készítjük a sajtokat, melyeket a saját kertünkben megtermelt fűszernövényekkel ízesítünk és bükkfa fűrészporral füstölünk – avatott be a részletekbe Német Zsolt. Mint mondta, saját családi házukban készítik a sajtokat, melyek közül az alábbiak rendelkeznek Nemzeti Parki Termék Védjeggyel: Natúr/füstölt tehénsajt, Natúr/füstölt metélőhagymás tehénsajt, Natúr/füstölt köményes tehénsajt, Natúr/füstölt fokhagymás tehénsajt, „Kutasi tekert”, Natúr/füstölt diós tehénsajt.
 
Hosszú idő óta stabil vevőkörrel rendelkeznek, így az értékesítés nem jelent számukra gondot. A lakosság részére házhoz szállítják a tejet és a sajtokat. Termékeik közül a fokhagymás és a metélőhagymás füstölt sajtok, valamint a „Kutasi tekert” (parenyica jellegű) sajtok a legnépszerűbbek. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett Fehértó Napján (Kardoskút) minden esztendőben találkozhatunk velük és megkóstolhatjuk finom sajtkészítményeiket.
 
 
 
 
   
 
2018.01.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design