magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Ikrekkel kezdődött a juhok ellési időszaka Kardoskúton
 
Idén a szokásosnál csaknem két héttel korábban, már január 23-án megszülettek az első bárányok a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén.
   
 
A telepen cigája és racka anyajuhok fedeztetése történt meg tavaly szeptemberben, így várhatóan idén is szép lesz a szaporulat. Az ellési időszak a cigájáknál kezdődött meg korábban, s mindjárt az első alkalommal ikerbárányok (kosok) jöttek a világra. Január 29-én az új jövevények száma már meghaladta az ötvenet, s hét esetben volt ikerellés. A rackáknál ugyaneddig az időpontig még csak két bárány született meg, az első január 25-én, a késő esti órákban.
 
A cigáják és a rackák esetében egyaránt 150 nap a vemhességi idő. Mindkét juhfajtára jellemző a könnyű ellés, az újszülöttek pedig nagyon életerősek. Ellés után az anyák és a bárányok a többiektől elkülönített helyre, a fogadtatóba kerülnek. Két-három nap elteltével a kicsik egyedi azonosítót (krotáliát) kapnak és anyjukkal együtt áthelyezzük őket a „kiscsoportos óvodába”, ahol 8-10 másik anyával és bárányaikkal vannak együtt. Később még nagyobb csoportban (40 anya és szaporulata) folytatódik a nevelésük.
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.01.31.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design