magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
A Körös-Maros Nemzeti Parkban is élnek vadmacskák
 
Talán kevesen tudják, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park területén is élnek vadmacskák. Igaz, állományuk ‒ elsősorban a házi macskákkal történő kereszteződés (hibridizáció) miatt ‒, az ország más részeihez hasonlóan itt is komoly veszélyben van.
   
 
Bár külsőre sok lehet a hasonlóság köztük (különösen az ún. ,,cirmos” szürke házi macskák és a vadmacskák között), mégsem azonos fajhoz tartoznak. Előbbiek ősei ugyanis Egyiptomból származnak, a vadmacskák viszont őshonosak Európában. Bár a színezetük olykor hasonló, a testtömegük nagyobb egy átlagos házi macskáénál (a kandúrok akár 8-9 kilósak is lehetnek), farkuk pedig a testhosszukhoz képest rövidebb, vastagabb, fekete gyűrűkkel mintázott, a vége fekete és lekerekített. Fejük széles, erőteljes, a szőrzetük szürkésokker színű, dúsabb, mint a házi macskáé. Kerülik az embert és általában a művi környezetet.
 
Az alapvetően erdőlakó vadmacskákra a legnagyobb veszélyt a hibridizáció jelenti. A házi macskák ugyanis (különösen a párzási időszakban) gyakran messze elkóborolnak a településektől, s ilyenkor előfordul, hogy vadmacskákkal párzanak, ennek következtében a vadmacskák genetikai állománya leromlik, Néhány területen az elvadult házi macskák önálló állománya már a lakott településektől távol, a természetben is él. Sajnos ezért ma már általános, hogy genetikai vizsgálat nélkül szinte egyetlen vadmacskáról sem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy az tisztavérű. A külső ismertetőjegyeik alapján azonban feltételezhető, hogy vannak még tisztavérű állományok nálunk is.
 
A vadmacskák visszaszorulásához hozzájárul az élőhelyeik elvesztése, leromlása és feldarabolódása is, ami miatt az egyes állományok között minimális a kapcsolat, szigetszerű populációik között gyakran nincs összeköttetés.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban elsősorban a Körösök menti ártéri ligeterdőkben, és a Kis-Sárrét erdős területein találkozhatunk vadmacskákkal. Időnként az öreg állományú és nagyobb kiterjedésű erdőkkel szegélyezett mocsaras élőhelyeken is feltűnnek. Mivel párzási időszakuk február közepe felé kezdődik, így ekkor találkozhatunk velük a legnagyobb eséllyel, akár a nappali órákban is, nemcsak hajnalban, vagy alkonyatkor, mint általában az év többi részében. Jelenlétükre olykor a kandúrok párzási időszakban jellemző szokatlanul hangos morgása, nyivákolása is felhívhatja a figyelmet, különösen a csendesebb esti és hajnali órákban.
 
A vadmacska legveszélyeztetettebb emlős ragadozóink közé tartozik, Magyarországon fokozottan védett.
 
   
 
2018.02.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design