magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Telelő darvak Bucsa és Gyomaendrőd térségében
 
Az enyhe tél hatására a Körös-Maros Nemzeti Park olyan tájain is hosszabb ideig állomásoznak darvak, ahol más években ez nem fordul elő. Bucsa és Gyomaendrőd környékén is mintegy ezer példány tartózkodik.
   
 
A darvak tradicionális nagy hazai állomáshelye a Hortobágy, ahonnan rendszerint november derekán az utolsó madarak is elindulnak délebbre. Következő állomásuk a Dél-Alföld, ahol a Kardoskút és Szeged környéki tavakon pihennek meg. Enyhe teleken itt kisebb-nagyobb állományok át is telelnek.
 
Mivel ezen a télen még januárban is meglehetősen enyhe volt az idő, a darucsapatok elkezdtek visszafelé vonulni és egy eddig szokatlan helyen, Gyomaendrőd és Bucsa térségében ütöttek tanyát. Mindkét helyszínen ezer-ezer példányt számoltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A nagy madarak a belvizes szántóföldeken, régi rizsföldmaradványokon éjszakáznak és a közeli búza- és kukoricatáblákon táplálkoznak. Több hete időznek már itt. Mozgásukat alapvetően az időjárás határozza meg, így az elkövetkező időszak hőmérsékletétől függ, hogy innen északra vagy délre mozdulnak majd.
 
Az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ez a telelési helyváltoztatás visszanyúlik egészen a Hortobágyig, amely néhány év múlva akár telelőhellyé is válhat a darvak számára. Ha így lesz, akkor a darvak valószínűleg a Dévaványai-Ecsegi pusztákon (amely félúton van Kardoskút és a Hortobágy között) is gyakoribb téli vendégek lesznek.
 
 
 
 
   
 
2018.02.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design