magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Népes bagolytábor telel Biharugra belterületén
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén szép számban élnek különböző bagolyfajok. Télen a külterületeken költő példányok is behúzódnak a településekre, így az emberek sűrűbben találkozhatnak velük.
   
 
A Kis-Sárréten fekvő Biharugrán például három bagolyfaj figyelhető meg a téli időszakban. Legnagyobb számban az erdei fülesbaglyok vannak jelen, legalább 30-40 példány mozog a belterületen. Ezek a madarak a külterületeken költenek, csak télen jönnek be a településre. Többségük a templomkert környéki fákon húzódik meg, de elhagyott portákon is rábukkanhatunk néhány példányra. Általában örökzöld fákat választanak, melyeknek zárt lombozata egyrészt jól elrejti őket, másrészt védelmet is nyújt a hideg, szélsőséges időjárás ellen. Az erdei fülesbaglyok általában szürkületkor indulnak portyázni, ilyenkor jól megfigyelhető, ahogyan könnyed röptükkel keresztbe-kasul pásztázzák a terepet. Mivel rágcsálókkal táplálkoznak, így nagymértékben hozzájárulnak a belterületi rágcsálóállomány csökkentéséhez.
 
Kuvikok szintén szép számban élnek Biharugrán. Ezek a kistestű bagolyfélék a belterületen költenek, általában minden utcában rábukkanhatunk 1-2 kuvikcsaládra. Előszeretettel választják az elhagyott házakat, de lakott épületek padlásterében is fészket rakhatnak. Szürkület idején kiülnek a kéményekre, a házak gerincére és ott „beszélgetnek”, majd elindulnak éjszakai vadásztúrájukra. Általában kisebb rágcsálókat zsákmányolnak.
 
A harmadik faj a gyöngybagoly, amely kisebb számban ugyan, de szintén költ a településen. Rendszerint gabonatárolók, gazdasági épületek, templomtornyok, gépszínek vagy elhagyott házak padlástere szolgál otthonául. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bihari Madárvártájának padlásán is fészket rakott már gyöngybagoly. Összességében csupán néhány pár költ Biharugrán. Jellegzetes, az emberi fül számára nem túl kellemes hangja alapján jól felismerhető.
 
Biharugrán egy viszonylag ritka kuvikfaj, a füleskuvik is megtelepedett. Leginkább a régi temető odvas, öreg fáiban figyeltük meg szórványos költését. Velük azonban télen nem találkozhatunk, mivel augusztus végén afrikai telelőterületükre vonulnak, ahonnan április közepén térnek vissza.
 
   
 
2018.02.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design