magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Gyülekeznek a vizek a Csanádi pusztákon
 
A tavalyi tartós aszály után lassan ismét gyülekeznek a vizek a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon. A vizes élőhelyek élővilága is újra megélénkül.
   
 
A térségben az utóbbi évtized egyik legaszályosabb esztendeje volt a tavalyi, ez rányomta bélyegét a Csanádi puszták állapotára is. A területek jelentős része most sokkal kopárabb, csupaszabb, mint a csapadékosabb években.
 
Az utóbbi hetek esőzései nyomán azonban lassan növekszik a vízborítás, a vizes élőhelyeken pedig megélénkül az élet. A vadludak és a récék mellett egyre nagyobb számban jelennek meg a bíbicek is a pusztai vízfoltokon. A víz itt maga az élet: a mocsarakban lévő alacsonyabb rendű élőlények táplálékot jelentenek a magasabb rendű állatfajok számára. Ha nem lennének ezek a vízzel borított területek, akkor a vadlúd- és darucsapatok sem állnának meg, mivel nem találnának maguknak biztonságos éjszakázóhelyet.
 
Fontosak a vizek azért is, mert egyes területek ilyenkor nehezebben közelíthetőek meg, ezáltal csökken a mozgás, a zavarás. Az ott tartózkodó állatok tehát sokkal nyugodtabban élhetnek.
Ez az ideális állapot valószínűleg nem tart sokáig, főként, ha továbbra is ilyen enyhe időnk lesz. Aki teheti, az még ezekben a hetekben látogasson el az Igazgatóság által létesített megfigyelőtoronyba, ahonnan távcső segítségével most igazán élénk madárvilágot figyelhet meg.
 
A fotókat Balogh Gábor készítette.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jó vízállású fehér tippanos zsombékos. Kiváló pihenőhelye, de akár költőhelye lehet a partimadaraknak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Viszonylag alacsony vízállású rétmozaik Montág-pusztán. Itt mozaikos a kezelés intenzitása. Jobban és kevésbé legeltetett foltok váltogatják egymást. A nyíltabb és a zártabb növényzetet kedvelő fajok számára is jó élőhely lehet, ha nem szárad ki a tavasz második feléig.
 
 
   
 
2018.02.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design