magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Védjegyes termelőink: Különleges mézek Zsadányból, Erdélyi Zoltánéktól
 
Erdélyi Zoltán és családja generációk óta foglalkozik méhészkedéssel. A Zsadány melletti Fancsikapusztán álló tanyájukon átlagosan kétszáz méhcsaládot tartanak. Védjegyes termelőinket bemutató sorozatunkban most őket ismerhetik meg.
   
 
Valaha itt szinte minden család foglalkozott méhészkedéssel, minden háznál volt legalább egy kaptár – kezdte a beszélgetést Erdélyi Zoltánné, Ágnes. Kiderült, a hagyományőrzésben ők is jeleskednek, lévén a családban három generáció is kiveszi részét a kaptárak körüli munkából: a házaspár két fia és a nagymama is besegít.
 
Erdélyiék tanyája a Körös-Maros Nemzeti Park határán Fancsikapusztán áll, s pontosan 365 fa veszi körül. Mindet ők maguk ültették, jó két évtizeddel ezelőtt, ügyelve arra, hogy csak őshonos fafajok kerüljenek a földbe. S hogy mennyire szeretik a természetet, azt jól mutatja, hogy a madarak védelme érdekében 80 odút is kihelyeztek a fákra. Birtokukhoz tartozik még egy 3 hektáros erdő is, amely a Zsadány melletti Natura 2000-es területen fekszik. Ide is őshonos, mézelő fákat – hársakat, tölgyeket, szilfákat, juharfákat – ültettek.
 
Mivel a tanya a nemzet park közvetlen szomszédságában áll, így a méhcsaládok kizárólag vegyszermentes területekről gyűjtik a virágport.
– Egy átlagos évben legalább húsz különböző fajta mézet állítunk elő. Az, hogy pontosan milyeneket, az attól függ, hogy a gazdák az adott évben milyen növényeket termesztenek. Másik fontos befolyásoló tényező az időjárás. Ha sok a csapadék és emiatt magasabb a vízállás, akkor például a mocsári nősziromból jól tudunk pergetni, egy szárazabb évben viszont az édesharmat mézből van nagyobb mennyiség – avatott be a részletekbe Erdélyi Zoltánné.
 
A család mézei közül eddig hét nyerte el a Nemzeti Parki Termék Védjegyet. Ezek a következők: Sziki sóvirág méz, Ligeti zsálya méz, Vátyoni vadvirág méz, Galagonya méz, Máriatövis méz, Édesharmat méz, Sárga nőszirom méz. A 100 százalékban természetes, különleges mézek magas ásványi anyag tartalommal bírnak, erősítik az immunrendszert, s bizonyos betegségek esetén is gyógyító hatásuk lehet.
– Termékeink közül hosszú idő óta a ligeti zsálya méz a legkeresettebb, de sokan szeretik a galagonya mézet is. Rendszeresen járunk vásárokra, piacokra,a KMNPI rendezvényeire, illetve a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett kiállításokra. Az értékesítést némileg nehezíti, hogy sosem tudhatjuk előre, melyik évben milyen fajta és mekkora mennyiségű méz áll majd rendelkezésünkre. Ez ugyanis mindig attól függ, milyen virágokat találnak a környéken a méhek – ecsetelte a gazdálkodás titkait Erdélyi Zoltánné.
 
 
 
   
 
2018.02.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design